A Debreceni Sportcentrumról

A 2000-ben alakult Debreceni Sportcentrum Szolgáltató Közhasznú Társaság, Debrecen város tulajdonában álló szervezetként azzal a céllal jött létre, hogy a város sportlétesítményeinek komplex menedzselésével aktívabb szerepet vállaljon a regionális-, illetve az országos sportéletben is.

Debrecen város sportkoncepciójában is központi szerepet játszó létesítmények több élvonalbeli csapatnak biztosítanak színvonalas felkészülési és versenyzési lehetőséget.

Az Ifjúsági Atlétikai Világbajnokságra épült, nyolc sávos atlétikai rekortán pálya a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) kiváló minősítését kapta.

A sportkomplexum 2003 nyarán hivatalosan megkapta az IAAF Elit Edzőközpont megtisztelő címet is.

Az Oláh Gábor utcai Sportkomplexum - benne Gyulai István nevét viselő atlétikai stadionnal, a majd’ ezer férőhelyes Sportcsarnokkal, a füves és műfüves labdarúgó pályákkal és a tízezer férőhelyes labdarúgó stadionnal, a Debreceni Sportuszodával, a Debreceni Jégcsarnokkal (I-es és II-es csarnok) és a 2015. júniusában „sportcentrumossá váló”, az ország második legnagyobb multifunkcionális arénájával, a Főnix Arénával együtt alkotja az országos szinten egyedülálló létesítmény-portfóliót. 

A sportlétesítmények, a szintén a Sportcentrum által működtetett Sport Hotel***-lel együtt teljeskörű szolgáltatásai palettát biztosítanak.

2006-ban a Debreceni Sportiskola is - mely több debreceni sikersportágaknak is utánpótlásbázisát biztosítja - integrálódott a Sportcentrum rendszerébe. Tizenegy sportágban, mintegy ezer gyerek sportol, edz, versenyez rendszeresen.

A Debreceni Sportcentrum - 2009 óta már Közhasznú Nonprofit Kft-ként működve - 2001-től kezdődően majd húsz sportágban, már több mint két tucat világversenyt rendezett.

Szerénytelenség nélkül állítható, ezek megszervezésével, zökkenőmentes megrendezésével számos szakmai elismerést vívott ki magának. A többi közt az Ifjúsági Atlétikai Világbajnokság, Tornász Világbajnokság, az I. Férfi és Női Egyéni Tornász Európa-bajnokság, a 6. Női Kézilabda Európa-bajnokság, a Rövidpályás Úszó Európa-bajnokság, az Öttusa Európa-bajnokság, Rövidpályás Gyorskorcsolya Világbajnokság is nagy sikert aratott bel- és külföldön egyaránt.

Az első VB óta már eddig is számos külföldi csapat tért vissza Debrecenbe, a Debreceni Sportcentrumba edzőtáborozni.

A társaság mindent elkövet azért, hogy a jövőben még többen válasszák felkészülési, vagy akár versenyhelyszínnek is létesítményeit, és vegyék igénybe a szakmai alaposságon nyugvó, rendezvényszervezői szolgáltatást is.

A Sportcentrum kapui természetesen a tömegsportokat, a mozgást kedvelő nagyközönség előtt is nyitva állnak.

A mozgásszegény, elkényelmesedett hétköznapokban is kiemelten fontos, hogy a sport ne csak az élversenyzők privilégiuma legyen, hanem a sportszerető nagyközönség is méltó, a mai kor igényeit minden téren kielégítő sportlétesítményekben juthasson sportolási lehetőséghez.

A további tervek között szerepel, hogy céges rendezvényekkel, családi programokkal, a 2015-ben elindított „Sportolj Debrecen!” elnevezésű tömegsport mozgalom eseményeivel tovább színesedjenek, és ez által minél szélesebb körben ismerté, népszervűvé váljanak a Sportcentrum kínálta lehetőségek.