U18 vb: Címvédés a lányoknál, trónfosztás a fiúknál

2023. 09. 03. (vasárnap) 21.07

Az U18-as világbajnokság helyosztóival befejeződött a 2023-as debreceni kosárfesztivál. A lányoknál az Egyesült Államok megvédte címét, a fiúknál viszont új bajnokot avattak, miután Németország nagy küzdelemben legyőzte a tavalyi győztes franciákat.

A kedvezőtlen időjárás miatt a szervezőbizottság úgy döntött, hogy a vb zárónapját az esőhelyszínnek kinevezett Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban kezdik meg a csapatok. A hölgyek negyeddöntőiben Litvánia szoros meccsen verte Egyiptomot, Japán pedig a ráadásban múlta végül felül a letteket. A magyarok csoportjából továbbjutó franciák szintén hosszabbításban diadalmaskodtak Lengyelország legjobbjai ellen, míg az USA magabiztosan verte Mongóliát.

A fiúknál Egyiptom egy sérülés miatt csak három emberrel tudott kiállni, de így is majdnem megtréfálták a jó erőkből álló németeket, végül itt is csak a túlóra döntött. A negyeddöntők legsimább mérkőzését az észtek szolgáltatták, akik 22-5 arányban átgázoltak az izraelieken, de Szlovénia és Franciaország továbbjutása sem forgott különösebb veszélyben.

A legjobb négy között biztossá vált, hogy nem véletlenül tartották a magyar lányok csoportját a halálcsoportnak, hiszen az onnan továbbjutó amerikaiak és franciák is bejutottak a döntőbe, igaz a tengerentúliak nagyon megszenvedtek Japánnal, ott végül az utolsó kosár döntött (21-20). A magyar fiúk által kishíján legyőzött Franciaország magabiztosan verte a szlovénokat, ahogyan a németeknek sem okozott problémát Szlovénia, így férfi vonalon is az előzetesen legerősebbnek tartott két válogatott jutott a fináléba.

A szervezők a kiszámíthatatlan időjárás miatt végül úgy döntöttek, hogy az érmekért folyó párharcokat is fedett pályán rendezik, így a rendezvény maradt az Oláh Gábor utcán. A női bronzmérkőzés túl sok izgalmat nem hozott, Japán győzelme egy másodpercig sem volt kérdéses, végül tíz ponttal verték a torna végére kissé elfáradó litvánokat. A fiúknál viszont már nem maradt el a nagy csata, Észtország és Szlovénia egészen a végéig nem bírt egymással, a találkozót egy utolsó másodperces kosár döntötte el utóbbi javára.

A női döntő színvonalas és látványos játékot hozott, sokáig felváltva estek a kosarak, de a kintről pontosabban célzó franciák a meccs feléhez érve négy ponttal megléptek (13-9). Az Egyesült Államok ekkor szorított védekezésén, közel három percig nem kaptak kosarat, s egy 8-0-s periódusnak köszönhetően már ők mentek néggyel a második tv-szünetig. Innen már nem is volt visszaút, az USA végül 22-16-ra nyert, így az előző két évhez hasonlóan újra ők emelhették a magasba a világbajnoki trófeát Debrecenben.


A férfi döntőt a címvédő Franciaország kezdte jobban, de hiába vezettek az első támadások után 4-1-re, a németek sokkal pontosabbak voltak a folytatásban, s féltávhoz érkezve elhúztak öt egységgel (11-6). A gallok hatalmas energiákat mozgósítottak a felzárkózás érdekében, folyamatosan zárkóztak, s 24 másodperccel a vége előtt sikerült is kiegyenlíteniük (17-17). Egy gyors kosárváltás után a németeké volt az utolsó támadás, s egy másodperccel a vége előtt egy véleményes ítéletet követően büntetőkhöz jutottak, melyeket nem is hibáztak el. A lányokkal ellentétben a fiúknál így trónfosztás történt, Németország története során először nyerte meg az U18-as 3x3 világbajnokságot.

U18-as 3x3 világbajnokság zárónap :

Negyeddöntők:

Egyiptom – Litvánia (női) 13-16

Lengyelország – Franciaország (női) 19-20 (hosszabbítás után)

Németország – Egyiptom (férfi) 19-17 (h.u.)

Izrael – Észtország (férfi) 5-22

USA – Mongólia (női) 21-16

Japán - Lettország (női) 17-15 (h.u.)

Szlovánia – Lettország (férfi) 18-13

Franciaország – Katar (férfi) 18-15

Elődöntők:

Litvánia – Franciaország (női) 15-21

USA – Japán 21-20 (női) 21-20

Németország – Észtország (férfi) 16-11

Szlovénia – Franciaország (férfi) 15-21

3. helyért:

Litvánia – Japán (női) 11-21

Észtország – Szlovénia (férfi) 15-16

Döntők:

Franciaország – USA (női) 16-22

Németország – Franciaország (férfi) 20-18
Cikk nyomtatása