A debreceni 3x3-as világbajnokságon léphetnek a siker útjára a magyar lányok

2023. 08. 23. (szerda) 14.25

A tanulságokkal teli EYOF és Eb-selejtező után a fiatalokra újabb nagy feladat vár: augusztus végén az U18-as világbajnokságon szerepelnek a cívisvárosban.

Augusztus 30. és szeptember 3. között öt napon keresztül feszül majd egymásnak 20-20 fiú és leány nemzeti U18-as csapat a Nagytemplom előtt, ahol mindkét nemben képviselteti magát a magyar válogatott is a világbajnokságon.


2016. és 2018. között három U18-as Európa-bajnokság is volt a Kossuth téren, a magyar lányok az első két évben eljutottak a döntőig, 2017-ben meg is nyerték azt. Négy évvel ezután pedig a debreceni Szabó Zitával felálló U18-as női nemzeti csapatunk bronzérmet szerzett a világbajnokságon.


Május végén összetartáson vett részt Székesfehérváron az MKOSZ Edzőközpontjában az U17/U18-as 3×3-as válogatott, majd Szlovéniában az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon mérethették meg magukat, ahol a Károlyi Andrea vezette alakulat végül három vereséggel zárta a csoportkört, így nem jutottak tovább a legjobb nyolc közé. Augusztus elején pedig Szolnokon, az U17-es Eb-selejtezőn léptek parkettre, ahol a 9.helyen zártak, így nem tudták kivívni a szeptemberi krétai kontinenstornán való szereplés jogát.


A tanulságokkal teli EYOF és Eb-selejtező után a fiatalokra újabb nagy feladat vár: augusztus végén a cívisvárosban az U18-as világbajnokságon szerepelnek. A debreceni csoportbeosztás nem a legszerencsésebben alakult a mieink számára, a magyar lányok Németországgal, Franciaországgal, Brazíliával és az Egyesült Államokkal kerültek egy ötösbe.


A stáb a debreceni seregszemle előtt a tavalyinál hosszabb edzőtábort tart a világbajnokság helyszínén: Károlyi Andrea és Földi Alexandra tanítványai hét napig készülnek a Hajdúságban a jövő szerdán kezdődő tornára.


Az U18-as leány válogatott jelenlegi kerete a 3x3-as világbajnokságon: Albert Szidónia, Varga Napsugár, Tózer-Nemes Boglárka, Vladár Róza.


Edzők: Károlyi Andrea, Földi Alexandra


- Június végén kezdtük a felkészülést, négy héttel az ifjúsági olimpia előtt, ahová nagyon hamar kellett nevezni a játékosokat, így nem megfelelő rálátással alakítottuk ki a keretünket. A szezonban tétmérkőzésen még nem sikerült nyernünk, ami óriási meglepetés számunkra, nem igazán értjük, hogy ez miért alakult így. Látjuk, hogy sokat erősödött a mezőny, valamint szerencsénk sem volt az U17-es Eb-selejtező sorsolásánál. Itt is nagyjából egy mini-világbajnokság lesz a saját csoportunk. Első rangsorolással Egyiptom érkezik, és ez is mind visszavezethető a megrendezett hazai tornák mennyiségére. Ezek a nemzetek a hazai versenyeikkel elérik azt, hogy a brutálisan erős csoportokat elkerülik a világversenyeken, velünk ellentétben. A realitások talaján maradva óriási bravúrt jelentene, ha mérkőzést tudnánk nyerni, de mindent megteszünk majd, hogy megnehezítsük ellenfeleink dolgát. Jelen pillanatban négy név van leadva a tornára, de hét emberrel érkeztünk, így a többi lánynak is még van esélye keretbe kerülni  – összegzett Károlyi Andrea.


Az U18-as leány válogatott csoportmérkőzései:


2023. augusztus 30. szerda 18:45 – Franciaország - Magyarország


2023. augusztus 30. szerda 20:10 – Magyarország - Németország


2023. szeptember 1. péntek 18:45 – Magyarország – Brazília


2023. szeptember 1. péntek 20:10 – Egyesült Államok - Magyarország
Cikk nyomtatása