Spanyol-francia döntő lesz vasárnap, a magyarok a 15. helyért játszhatnak

2023. 07. 01. (szombat) 21.42

A kissé csendesebb pénteki nap után hatalmas izgalmakat hozott az U19-es világbajnokság utolsóelőtti játéknapja, a nagy esélyes USA kikapott a franciáktól, míg a spanyolok a törököket is lesimázták. A magyar válogatott a Madagaszkártól elszenvedett három pontos vereség után vasárnap a 15. helyért játszhat Libanonnal.

Az alsó ág küzdelmeit az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban rendezték, a nap első mérkőzését pedig a két nyeretlen válogatott, Libanon és Egyiptom játszotta. Sokáig némi meglepetésre a libanoniak jártak előrébb, az utolsó percet is hat pontos vezetéssel kezdhették meg, de végül az afrikaiak egy huszáros hajrának köszönhetően fordítani tudtak. A 13-16. helyért vívott keresztjáték másik összecsapásán a magyarok néztek farkasszemet Madagaszkárral. Váradi Kornél együttese a második negyedben mutatott olajozott játéknak köszönhetően 9 pontos előnnyel zárta az első félidőt. A fordulás után azonban megzavarta őket az afrikaiak területvédekezése, így végig futottak az eredmény, s hiába egalizáltak az utolsó felvonásban, a végén az ellenfél koncentrált jobban, így hárompontos sikert arattak.

A 9-12. helyért először a csoportkörben egyaránt meggyőző teljesítményt nyújtó Szlovénia és Brazília találkozott. A szlovének Jan Vide vezetésével az első félidőben fokozatosan növelték előnyüket, melyre a kissé indiszponált dél-amerikaiaknak nem volt válaszuk, így hiába zárkóztak a második félidőben, nem volt reális esélyük a győzelemre. A másik összecsapás egy ázsiai rangadó volt, hiszen Dél-Korea Kínával csapott össze. A mieinket is legyőző kínaiak végig dominálták a mérkőzést, így vasárnap ők játszhatnak a szlovénokkal a 9. helyért.

A Főnix Arénában a 5-8. helyért zajló mérkőzésekkel kezdődött a játéknap. Kanada hiába vezetett már közel húsz ponttal is, korán elhitték, hogy megvan a meccs, az argentinok pedig köszönték szépen, fokozatosan dolgozták le hátrányukat, sőt a rendes játékidő végén hosszabbításra mentették a mérkőzést. A ráadásban is lendületben maradtak, s végül 106-101 arányban diadalmaskodtak, így a magyar válogatott által egyszer már legyőzött Argentína vasárnap az 5. helyért játszhat. Az ellenfelük Szerbia lesz, akik fel tudtak állni a franciáktól kapott negyvenpontos vereségből, s magabiztos játékkal két vállra fektették Japánt.


Az első elődöntőre rengetegen kíváncsiak voltak, hiszen az Egyesült Államok az egyre jobb formába lendülő franciákkal játszottak a döntőbe jutásért. Már az elejétől látszódott, hogy az USA emberére talált a gallokban, akik ellen kizárólag gyors és fizikális játékkal nehéz volt érvényesülni. Végig fej-fej mellett haladtak a torna egyik legszínvonalasabb mérkőzésén, ám a negyedik negyed felénél átvette a vezetést Franciaország, folyamatosan növelték előnyüket, s hiába próbálkozott a fordítással az USA, ezúttal nem sikerült megmenteniük a meccset a végjátékban.

A másik elődöntőben a spanyolok nagyon bekezdtek, az addig szintén veretlen törököknek csak fellángolásokra futotta az első félidőben, ráadásul Sivas Arda személyében egyik legjobbjukat is elvesztették egy súlyosnak tűnő sérülés következtében. A fordulás után sem történt csoda, hiába látogatott el a Főnix Arénába többszáz fanatikus török szurkoló, a hispánok tükörsima győzelmet arattak, így ők játszhatnak vasárnap az aranyéremért.

Szombati eredmények:

13-16. helyért:

Libanon – Egyiptom 77-78

Madagaszkár - Magyarország 80-77


9-12. helyért:

Brazília – Szlovénia 68-77

Dél-Korea – Japán 75-94


5-8. helyért

Argentína – Kanada 106-101

Szerbia – Japán 99-73


Elődöntők

Franciaország – USA 89-86

Spanyolország – Törökország 83-51
Cikk nyomtatása