Magabiztos magyar sikerrel indult az U19-es vb

2023. 06. 24. (szombat) 19.35

26 pontos győzelmet aratott a magyar válogatott a debreceni U19-es fiú kosárlabda világbajnokság nyitónapján, miután 85-59 arányban legyőzte Dél-Korea együttesét.

Villámrajtot vett a magyar csapat, Cseh Botond és Hajdú Péter pontjaival szempillantás alatt 9-0-s előnyre tettek szert, időt is kértek a vendégek. Az egyperces szünet után Dél-Korea is megérkezett a mérkőzésbe, sorozatban három triplával kiegyenlítettek, de a vezetést már nem tudták átvenni, köszönhetően Csuti Kornél határozott palánk alatti játékának (14-9). A folytatásban Csátaljay dobásai törték meg a koreai zónát, majd Ságodi Róbert révén megszületett a torna első debreceni kosara is, mely egyben azt is jelentette, hogy tízzel elléptek a magyarok (11-21). A negyed végén Schmera Gergely révén még egy lapáttal rá tudtak tenni a mieink, így tíz perc után 12 pontos magyar vezetést mutatott az eredményjelző.

A második negyed kezdetén Cseh zsákolása ugrasztotta talpra a Főnix Aréna publikumát, ám ezt követően megtorpantak támadásban Váradi Kornél tanítványai, közel négy percig nem találtak a gyűrűbe. Szerencséjükre az ellenfél sem célzott jól ebben az időszakban, így jelentősen nem tudtak közelebb kerülni. A szakmai stáb sűrű cserékkel igyekezett felrázni övéit, mely sikerült is, újra beindult a gépezet, Csátaljay duplájával kialakult a találkozó addigi legnagyobb különbsége (36-18). Nem esett össze Korea, pontos távoli dobásokkal nagy rohamot indítottak, Yuhyeon Moon utolsó másodperces hárompontosával pedig tízen belülre zárkóztak (40-33).


A fordulás után négy percet kellett várni, hogy visszaálljon a kétszámjegyű differencia, Hajdu fél percen belül két hármast is a helyére küldött, magához is hívta övéit a koreai szakmai stáb. A rövid fejmosás sem változtatta meg a játék képét, a kellementlen és európai szemnek szokatlan stílusban játszó vendégek ötletes játékkal tartották magukat, de a magyaroknál is mindig volt valaki aki tudott lendíteni csapata szekerén. Hajdú újabb távolija után már 16 is volt közte, de ezt a játékrészt is egy utolsó másodperces koreai hármas zárta, így 62-49-el várhatták a felek a záró felvonást.

Az utolsó tíz perc kezdetén Ságodi talált be hazai részről, majd a másik DEAC játékos, Hegedűs dobott egy hárompontost (67-53). A végét is a magyar fiúk bírták jobban Csátaljay büntetői után már húsz volt közte, így öt perccel a vége előtt végleg eldőlt a mérkőzés. Innentől kezdve már érezhetően felszabadult játékot mutattak Meszlényiék, fokozatosan növelték fórjukat, s ilyen mértékben is teljesen megérdemet győzelmet arattak. Folytatás vasárnap, 17 óra 30 perctől Argentína lesz az ellenfél a Főnix Arénában.


Dél-Korea – Magyarország 59-85 (13-25, 20-15, 16-22, 10-23)

Dél-Korea: H. Lee 14/9, Moon 15/3, Yun 11/6, S. Kang -, Yoo - csere: Ku 4, Y. Lee 5, Seok 9/3, Kim -, Ryu -, T. Kang -, D. Lee -.

Magyarország: Csendes 2, Meszlényi 8, Cseh 11, Hajdú 14/12, Csuti 9 csere: Hegedűs 3/3, Ságodi 5, Csátaljay 18/9, Pleesz -, Schmera 13, Tóth 2, Várszegi -.


Váradi Kornél: A vb előtt az volt a célunk, hogy felvegyük a ritmust és jó mérkőzéseket játsszunk, azt gondolom, hogy ez most minden tekintetben sikerült. Végig fókuszáltak voltunk, jöttek a dobások, követtük a taktikai tervet és a srácok mindent megtettek. Nagyon örülök a győzelemnek, és gratulálok a csapatomnak és a stábomnak, de holnap egy újabb mérkőzés vár ránk, szeretnénk az argentinok ellen is jól szerepelni, igyekszünk kiélvezni a világbajnokság minden pillanatát.

 Ságodi Róbert : A vb előtt csak reménykedni tudtunk benne, hogy ilyen jól sikerül majd az első meccs, büszke vagyok az egész csapatra. Taktikailag és technikailag is rendben voltunk szerintem, a kellemetlen zónájuk ellen meg tudtuk valósítani amit a stáb két tőlünk, és szerintem elég jól tudtuk őket limitálni abban, amiben erősek, a tranzíciókban és a kinti dobásokban. Hazai pályán vagyunk szeretnénk a fantasztikus debreceni közönség előtt minél jobban játszani, és minél több győzelmet begyűjteni, de tudjuk, hogy a következő két csoportmeccs ennél sokkal nehezebb lesz.


Cikk nyomtatása