U17 női vb: az Egyesült Államok a világbajnok, Magyarország a 6. helyen zárt

2022. 07. 17. (vasárnap) 21.43


Három negyeden keresztül tudta tartani a lépést a magyar válogatott Ausztráliával a debreceni U17-es női kosárlabda világbajnokság helyosztóján, de az utolsó tíz percre elkészültek erejükkel, így végül a 6. helyen zárták a tornát. A világverseny döntőjében az Egyesült Államok a papírformának megfelelően megszerezte az aranyérmet, miután Spanyolországot is magabiztosan két vállra fektették.  


A vb utolsó napján a helyosztókra került sor, az alsó ágat Szlovénia nyerte Malival szemben, így a 9. helyet végeztek, míg a felsőház első összecsapása Németország győzelmével zárult a 7. helyért kiírt találkozón. A tornán addig hatból öt mérkőzést megnyerő magyar válogatott Ausztráliával találkozott a Főnix Arénában, a tét az ötödik hely volt. A vendégek kezdték jobban a mérkőzést, az első percekben hamar 5-0-s vezetésre tettek szert. A mieink a folytatásban sem nagyon találták az ausztrál védekezés ellenszerét, a negyed feléig csak Aho Tyra tudott betalálni, így időt is kért a szakmai stáb (2-9). További aggodalomra adhatott okot, hogy Toman Petra egy betörés után megsérült, és a továbbiakban már nem is tudta folytatni a játékot. A játékrész második felében mindenesetre megérkeztek a mérkőzésbe Albert Szidóniáék, a bedobó hárompontosával megkezdték a felzárkózást, de tíz perc játék után így is hat pontos hátrányban voltak (13-19). A folytatásban is teljesen egyenrangú ellenfele volt a magyar válogatott az Ázsia bajnoknak, Kastl triplájával pedig sikerült három egységnyire zárkózni a negyed felére. A nagyszünethez közeledve újra átvette az irányítást a vendég csapat, Saffron Shield vezetésével nyolcpontos fórral mehettek az öltözőbe.


A fordulás után mindkét csapat elkapta a fonalat támadásban, így hiába talált be Albert, Strausz és Aho is kintről, az ausztrálok tarották a félidőig megszerzett előnyüket. A harmadik etap hajrájában Jánosi is értékesített egy hárompontos, majd Aho ziccerével sikerült három egységnyire zárkózni, de az ausztrálok egy 6-0-s rohanással szempillantás alatt újra kilencre tornázták a különbséget. A harmadik tíz perc zárása ennek ellenére a magyar lányoké volt, melynek köszönhetően két ponttal meg is nyerték a negyedet, így továbbra is nyílt volt a találkozó (48-54). A záró felvonásban is folytatódott a sorminta, a vendégek többször is megléptek tíz ponttal, a mieink pedig 5-6 pontra zárkóztak. A játékvezetők finoman fogalmazva sem fújtak hazai pályát, de az igazsághoz hozzá tartozik, hogy Strauszék el is fáradtak a végére. Az ausztrálok folyamatosan növelték előnyüket, s a találkozó összképét tekintve pedig végül megérdemelten nyertek 72-52 arányban, s szerezték meg ezzel az 5. helyet.


A bronzmérkőzés elképesztően nagy küzdelmet és színvonalas játékot hozott, sokáig a Franciaország kézben tartotta a mérkőzést, de a harmadik negyedben fordítani tudott Kanada, innentől pedig a végjátékig fej-fej mellett haladtak a felek. Az utolsó percben azonban franciák koncentráltak jobban, 84-82-es sikerüknek köszönhetően pedig bronzéremmel távozhattak Debrecenből. A döntőben meglepően jól tartotta magát a nagy esélyes Egyesült Államok ellen Spanyolország, az első negyedben összeszedett tizenegy pontos hátrányt követően, felnőttek riválisukhoz, és a záró felvonásig tapadtak ellenfelükre. Az utolsó tíz percben már nem kegyelmezett a címvédő, s átgázolt az addigra elfáradó hispánokon, megszerezve ezzel az aranyérmet. 

 

Magyarország – Ausztrália 50-72 (13-19, 12-14, 23-21, 4-18)

Magyarország: AHO 11/3, Dobó 2, Kastl 3/3, Toman -, STRAUSZ 13/3 csere: Gábor 8, Albert 7/6, Bajzáth 2, Kádár 2, Jánosi 4, Őrsi -, Papp -.

vezetőedző: Völgyi Péter

Ausztrália: Laditan 9/3, SHIELS 15, CLARK 13/3, JUFFERMANS 20, PETRIE 15/3 csere: Harvey -, Hanson -, Gray -, Betson -, Bobongie -, Bradley -, Portlock -.

vezetőedző: Tracy York


Völgyi Péter: Nagyon elégedett vagyok, nem csak a helyezéssel, de a mutatott játékkal is, hiszen fokozatosan tudtunk előre lépni. A gyengébb ellenfeleinket végig magabiztosan tudtuk verni, azt egy kicsit sajnálom, hogy a Kanada-Ausztrália kettősből nem tudtuk az egyiket elkapni. Mindkét meccsen igyekeztünk a fizikai hátrányunkat hatalmas küzdéssel negyedeken keresztül kompenzálni, de a végére felőröltek bennünket. Ennek ellenére nagyon büszke vagyok a lányokra, soha rosszabb világbajnokságot!

 

U17-es női kosárlabda vb helyosztók:

15. helyért: Argentína – Mexikó 68-55

13. helyért: Dél-Korea – Belgium 35-81

11. helyért: Új-Zéland – Egyiptom 47-69

9. helyért: Szlovénia – Mali 75-66

7. helyért: Japán – Németország 50-59

5. helyért: MAGYARORSZÁG – Ausztrália 52-72

3. helyért: Kanada – Franciaország 82-84

Döntő: USA – Spanyolország 84-62Cikk nyomtatása