Nem bírtunk Kanadával, az 5-8. helyért folytatja a válogatott

2022. 07. 15. (péntek) 19.46


Nem sikerült a legjobb négy közé jutás a magyar válogatott számára a debreceni U17-es női kosárlabda világbajnokságon, miután a negyeddöntőben huszonegy pontos vereséget szenvedtek Kanada ellen. Szombaton így az 5-8. helyért folytathatják Völgyi Péter tanítványai.


Az eddig mind a négy mérkőzését megnyerő magyarokra messze a legnehezebb összecsapás várt Kanada ellen a legjobb nyolc között, hiszen ellenfelük addigi három könnyed győzelem mellett csak az vb előtt egyértelműen éremesélyesnek kikiáltott Spanyolországgal szemben maradt alul szoros küzdelemben. A vendégek kezdték jobban a mérkőzést, Toman Petra kosarára egy 7-0-s rohanással válaszoltak. A folytatásban Dobó Lilla triplájával zárkóztak a mieink, majd Gibb és Strausz voltak eredményesek közelről, így maradt a minimális kanadai előny. A negyed második felében újra ritmust váltottak az észak-amerikaiak, hét ponttal meg is léptek, de hazaiak még időben szorítottak védekezésükön és Gábor Lili kettő plusz egyes akciójával újra látótávolságon belülre kerültek (14-17). Bajzáth büntetői után többször is támadhattunk a vezetésért, de rendre kimaradtak a lehetőségek, viszont a slusszpoén így is a magyaroké volt, Kádár Orsolya utolsó másodperces kosarával sikerült újra egy pontra közelíteni.


Egy gyors kosárváltás után két eladott labdából leindítottak bennünket, Fournier ziccerét követően Völgyi Péter magához is hívta övéit (20-26). Az egyperces szünet után Dobó értékesített egy kettest, ám ezt követően mindkét oldalon lejjebb hagyott a lendület, három percen keresztül nem született kosár. A játékrész hajrájához közeledve is rengeteg üres helyzetet hagytak ki a hazaiak, melyet könyörtelenül megbüntetett az ellenfél, Prosper hárompontos akciójával kétszámjegyűre hízott a differencia (23-33). A félidő utolsó négy pontját Strausz szerezte, így csak hatpontos hátránnyal mehettek az öltözőbe a mieink, ennek ellenére volt mit átbeszélni az nagyszünetben.


A fordulás után újra elkapták a fonalat támadásban a felek, a dobópárbajból pedig Kanada jött ki jobban, Gibb triplájával újra kétszámjegyű lett a különbség. A folytatásban rengeteg bosszantó hiba jellemezte a játékunkat, az eladott labdák mellett rendre második esélyhez jutott a rivális, így a szakmai stáb a negyed derekán kénytelen volt időt kérni (36-50). Az egyperces szünet után helyreállt a védekezés, négy percen keresztül nem kaptunk kosarat, a probléma azonban ezúttal támadó oldalon jelentkezett, így harminc perc játék után maradt a 14 pontos vendég vezetés.


A záró felvonásban sem tudtak Tomanék mit kezdeni az agresszív kanadai védekezéssel, s bár az ellenfél sem játszott tökéletesen, a palánkok alatti fölényüknek és stabil hátsó alakzatuknak köszönhetően tartották előnyüket. Prosper két támadáson belül értékesített egy távolit és egy duplát, ezzel pedig öt perccel a vége előtt el is dőlt a találkozó (38-59). A harcossággal egy másodpercig sem volt probléma, a magyarok végig hatalmasat küzdöttek, de Kanada egész egyszerűen jobb volt ezen a napon. A vége 70-49-es vendég győzelem lett, így a juharlevelesek jutottak a legjobb négy közé, ahol az Egyesült Államok-Japán győztesével játszhatnak majd a döntőbe jutásért. A szombati játéknapon így az 5-8. helyért folytathatja nemzeti csapatunk, az ellenfél pedig a fentiekben említett negyeddöntő vesztese lesz.


Magyarország – Kanada 49-70 (18-19, 9-14, 11-19, 11-18)

Magyarország: Aho -, DOBÓ 14/3, Kastl 2, Toman 2, STRAUSZ 12 csere: Bajzáth 2, Albert 3, Gábor 5, Kádár 4, Őrsi 3/3, Jánosi 2, Papp -.

vezetőedző: Völgyi Péter

Kanada: Swords 2, GIBB 11/3, Bostock 8/6, PROSPER 21/3, FOURNIER 10 csere: Bediako 8, Lee 2, Madol 6, Prawl 2, Robinson -, Radocaj -, Maria -.

Vezetőedző: Cheryl Jean-Paul


Völgyi Péter: A mérkőzés kezdetén kellett volna tudatosítanunk az ellenfelünkben, hogy hazai pályán vagyunk, de sajnos ez nem sikerült, ők magabiztosan tudták játszani a saját játékukat. Megpróbáltunk mindent, védekezést is váltottunk, de az az igazság, hogy nem vagyunk hozzászokva ilyen szintű fizikalitáshoz. Minden poszton, minden egyes ütközésnél hátrányban voltunk, amit ideig-óráig lehet lelkesedéssel és rafinériával ellensúlyozni, de hosszútávon ez nem működőképes, ebből le kell vonnunk a tanulságokat. Kanada megérdemelten jutott a négy közé, nekünk pedig meg kell próbálnunk minél hamarabb túltennünk magunkat a vereségen, hiszen két meccsünk még hátra van a tornán.


Pénteki eredmények:

negyeddöntők:

Ausztrália – Spanyolország 51-62

Franciaország – Németország 63-40

MAGYARORSZÁG – Kanada 49-70

Japán – USA 38-112

9-16. helyért:

Mexikó – Egyiptom 57-67

Belgium – Mali 55-59

Argentína – Új-Zéland 58-65

Szlovénia – Dél-Korea 92-61Cikk nyomtatása