Veretlenül zárta a csoportkört a magyar válogatott

2022. 07. 12. (kedd) 19.28


Mexikó sem jelentett gondot a magyar válogatott számára a debreceni rendezésű U17-es női kosárlabda világbajnokságon, így veretlenül zárta a torna csoportkörét. Szerdán 17 óra 30 perctől így a B-csoport negyedik helyén végző Argentína lesz Papp Lilláék ellenfele a nyolc közé jutásért.


Utolsó csoportmeccsén már abban a tudatban léphetett pályára nemzeti csapatunk, hogy biztosan megnyerte csoportját, s mivel délután Szlovénia a papírformának megfelelően simán verte Argentínát, így az is eldőlt, hogy szerdán a dél-amerikaiakkal mérkőzhet majd a nyolc közé jutásért Völgyi Péter együttese. A találkozó elején érződött, hogy nincs tétje az összecsapásnak, öt perc játék után még csak 6-2-es magyar vezetést mutatott az eredményjelző. Bár a hazaiak hátsó alakzata az első két játéknapon tapasztaltakhoz hasonlóan nagyon jól zárt, Mexikó területvédekezése sokáig komoly fejtörést okozott nekik. A negyed hajrájában Kádár Orsolya ugrasztotta talpra a publikumot egy kosár jó plusz egyes akcióval, de a meglehetősen kosárszegény etap vége így is csak 13-5 lett a magyarok javára.


Jánosi Virág középtávolijával rögtön az első támadásból kétszámjegyűre nőtt a különbség, majd három értékesített büntető után Őrsi Kata ziccerével tovább nyílt az olló. A mexikóiak nagyon nehezen jutottak el dobóhelyzetekig, többször a támadóidő lejártáig sem tudtak helyzetet kiharcolni maguknak, de lelkes védekezésükkel a lehetőségeikhez képest partiban tudtak lenni. Örsi a folytatásban is elemében volt, két triplát is a helyére küldött, Stausz duplája és Toman büntetői után pedig kialakult a mérkőzés addigi legnagyobb különbsége (31-13). Az utolsó két percben már csak egy-egy kosár született mindkét oldalon, így Magyarország 18 pontos fórral mehetett az öltözőbe.


A fordulás után Kádár Orsolya büntetőivel és Gábor Lili triplájával húsz felé nőtt a differencia, mellyel lényegében el is dőlt a találkozó. Bár már az első félidőben is becsülettel forgatták csapataikat a szakmai stábok, innentől kezdve már a világbajnokságon addig kevesebb játékpercet kapóké volt a főszerep. A debreceni születésű Papp Lilla ezúttal közel 15 percet töltött a parketten, melyet meg is hálált, rendkívül bátor játékot mutatva végül 11 pontot és 6 lepattanót tett a közösbe, mellyel csapata egyik legjobbja volt. A vége számszerűleg 71-36-os hazai győzelem lett, így harmadik nagyon magabiztos sikerüknek köszönhetően végül veretlenül nyerte csoportját Völgyi Péter együttese. Szerdán már az egyeneskieséses szakasz következik, ahol 17 óra 30 perctől az argentin válogatott lesz a mieink ellenfele. 


Mexikó – Magyarország 36-71 (5-13, 10-20, 10-13, 11-25)

Mexikó: Navarro 5, ZAZUETA 14/12, MENDOZA 9, Rubio 2, Yanez - csere: Mejia -, Maciel -, Cardona 2, Zesati -, Flores -, Mora 4.

vezetőedző: Guillermo Torres

Magyarország: Aho 2, Dobó 4, Kastl 4, Toman 5, Strausz 4 csere: KÁDÁR 11, GÁBOR 14/3, Jánosi 6, Őrsi 8/3, Bajzáth -, Albert 2, PAPP 11.

vezetőedző: Völgyi Péter


Völgyi Péter: Ennél jobban nem is tudtunk volna szerepelni a csoportban, ennek köszönhetjük, hogy messze a legkönnyebb ellenfelet kaptuk Argentína személyében a B-csoportból. Ennek ellenére nem szabad lebecsülnünk őket, hiszen egy nagyon harcos együttesről van szó, akik egy klasszissal komolyabb játékerőt képviselnek a mai ellenfelünknél. Visszatérve a találkozóra, nem volt meg végig a ritmusunk, nem tudtuk azokat a könnyű kosarakat megdobni amiket szerettünk volna, de én bízom benne, hogy ez volt a tornán a holtpontunk, és holnaptól újult erővel játszhatunk majd. Összességében elégedett vagyok az eddigiekkel, holnap pedig igyekszünk majd a hazai pályát érvényesítve diadalmaskodni, és ezzel bejutni a felső ágra.


Papp Lilla: Nagyon örülök, hogy ma több lehetőséghez jutottam, igyekeztem a lehető legtöbbet kihozni magamból és hozzátenni a játékhoz. Boldog vagyok, hogy a szülővárosomban a rokonok és a barátok előtt léphettem pályára, fantasztikus érzés volt, de ami ennél is fontosabb, hogy eddig minhárom mérkőzésünket megnyertük, bízom benne, hogy ez a sorozat holnap sem szakad majd meg.


Keddi eredmények:

Ausztrália – Franciaország 66-77

Argentína – Szlovénia 45-73

Egyiptom – Kanada 44-67

Spanyolország – Korea 92-52

Mexikó – MAGYARORSZÁG 36-71

Belgium – Japán 60-57

Németország – USA 40-86

Mali – Új-Zéland 58-61

 

 Cikk nyomtatása