Japán sem jelentett gondot a magyar válogatottnak

2022. 07. 10. (vasárnap) 19.34


Huszonnégy pontos győzelmet aratott Völgyi Péter együttese a debreceni U17-es női világbajnokság második csoportmérkőzésén Japán felett. A szombati belgák elleni mérkőzéshez hasonlóan valamivel lassabb kezdés után átvették a mérkőzés irányítását a mieink, és folyamatosan növelve előnyüket végül magabiztosan nyertek.


Abban a tudatban léphetett pályára a magyar válogatott a csoportkör második játéknapján, hogy amennyiben legyőzi az Ázsia Bajnokságon ezüstérmet szerző Japánt, úgy akár a keddi Mexikó elleni találkozótól függetlenül megnyerheti az A-csoportot. Rögtön az első támadásból Kastl Dóra volt eredményes, majd Toman válaszolt közelről két japán büntetőre. Nem illetődtek meg a vendégek, Higashi két távolijával hamar fordítottak, majd egy szép betörés után tovább növelték előnyüket (10-4). Közel háromperces kosárcsend után Albert Szidónia talált be kintről, de a következő támadást az ázsiaiak is egy triplával fejezték be, így marad a közte hat. A negyed hajrájában azonban újra belelendültek a mieink, Albert vezetésével szebbnél szebb támadásokat vezettek, így sikerült újra átvenniük a vezetést, melyet meg is tartottak a játékrész végéig (19-18).


A nyitónap felemás dobóteljesítményét szemmel láthatóan maga mögött hagyta a Völgyi-csapat, Kádár közelije után Gábor, majd Toman is elsüllyesztett egy hárompontost, így a vendégek kénytelenek voltak időt kérni (27-20). Az egyperces szünet után sem változott a játék képe, hiába talált be kintről Higashi, a magyaroknál parádésan járt a labda támadásban, így a játékrész derekára kétszámjegyűre hízott a differencia (24-34). Egy másodpercig sem lassítottak a magyar lányok, kiváló dobóteljesítményüknek köszönhetően a nagyszünetig sikerült még egy lapáttal rátenniük, így tizennégy pontos előnnyel vonulhattak az öltözőbe.


A fordulás után is a magyar csapat akarata érvényesült, kintről és a festékből is rendre eredményesek tudtak lenni, így a negyed feléhez érkezve Strausz Edina duplájával húszra nőtt a különbség (54-34). Ezt követően kissé leült a játék, mindkét fél sok hibával kosárlabdázott. Az etap végére összekapták magukat a japánok, de hiába szorítottak védekezésükön, jelentősen így sem sikerült közelebb kerülniük, így harminc perc játékot követően 60-44-et mutatott az eredményjelző.


A záró felvonás kezdetén érezhetően igyekezett minél hamarabb lezárni az összecsapást válogatottunk, Kádár és Toman volt eredményes az első két akcióból. A diósgyőriek erőcsatára ezt követően is ellenállhatatlan volt, újabb két hárompontosának köszönhetően sikerült pontot tenni a mérkőzés végére. A hazai győzelem innentől kezdve már nem forgott veszélyben, az addig kevesebbet játszók is lehetőséget kaptak, a vége pedig megérdemelt 79-55 arányú hazai siker lett. A magyar válogatott ezzel második mérkőzését is megnyerte a világbajnokságon, így egy nap pihenő után bizakodva várhatják a kedden 17 óra 30 perctől kezdődő Mexikó elleni mérkőzést, és a szerdai negyeddöntőket.

 

Japán – Magyarország 55-79 (18-19, 11-24, 15-17, 11-19)

Japán: Matsugi -, Shibata 11/9, Ueno 1, Yagi 8, Oue 5 csere: HIGASHI 17/15, Kadowaki 4, Nishida -, Shimoda 4, Sasaki -, Sumi -, Suzuki -.

vezetőedző: Natsumi Yabuuchi

Magyarország: Aho 2, Dobó 5, Kastl 7/3, TOMAN 23/15, STRAUSZ 16 csere: ALBERT 9/9, Kádár 6, Bajzáth -, GÁBOR 9/3, Jánosi -, Őrsi -, Papp 2.

vezetőedző: Völgyi Péter


Völgyi Péter: Majdnem egy negyed elment, mire a lányok a saját bőrükön megtapasztalták, hogy mit jelent a japánok védekezése. Miután be tudtuk juttatni a labdát a festékbe és onnan vagy első szándékból, vagy a kiosztásokból eredményesek tudtunk lenni folyamatosan növeltük az előnyünket. Az ellenfél játékában mindig benne van, hogy pár perc alatt kinti dobásokkal visszajönnek a meccsbe, de ezeket fegyelmezett játékkal meg tudtuk akadályozni. Mindenkinek voltak jó momentumai, összességében elégedett vagyok, de bízom benne, hogy játékban még tudunk majd előre lépni. Reményeink szerint Mexikó ellen az eddig kevesebbet játszók is nagyobb szerepet kapnak, szeretnénk veretlenül zárni a csoportkört.


vasárnapi játéknap eredményei:

Korea – Kanada 58-92

Argentína – Ausztrália 44-66

Spanyolország – Egyiptom 86-48

Szlovénia – Franciaország 56-93

Mali – Németország 44-55

Japán – MAGYARORSZÁG 55-79

Új-Zéland – USA 34-102

Belgium – Mexikó 92-43

 

keddi menetrend:

Főnix Aréna:

12:30 Ausztrália – Franciaország

15:00 Egyiptom – Kanada

17:30 Mexikó – MAGYARORSZÁG

20:00 Németország – USA

Oláh Gábor utcai Sportcsarnok:

12:30 Argentína – Szlovénia

15:00 Spanyolország – Korea

17:30 Belgium – Japán

20:00 Mali – Új-Zéland

 

 Cikk nyomtatása