Magabiztos magyar győzelemmel indult az U17-es világbajnokság

2022. 07. 09. (szombat) 19.39


Tizenhatpontos sikerrel kezdte a debreceni U17-es női kosárlabda világbajnokságot a magyar válogatott. Toman Petráék az első perceket leszámítva végig kézben tartották a mérkőzést, és folyamatosan növelve előnyüket végül 55-39 arányú győzelmet arattak.

Rögtön egy rangadóval indult a torna a Völgyi Péter együttese számára, hiszen előzetesen az A-csoport egyik legerősebb csapatának vélt Belgiummal csaptak össze a nyitónapon. Érezhetően megilletődötten kezdtek a felek, a találkozó első öt percében mindössze egy-egy mezőnykosár született, Toman Petra válaszolt egy kettő plusz egyes akcióval egy belga hárompontosra. A vendégek kapták el hamarabb a fonalat, két gyors kosárral törték meg a többperces kosárcsendet, a mieink szakmai stábja magához is hívta övéit (3-7). Meg lett az eredménye a gyors fejmosásnak, Kádár és Aho ziccereivel szempillantás alatt eltüntették a különbséget, sőt Toman duplájával már átvették a vezetést. A negyedből hátralévő időben is a magyarok akarata érvényesült, s összességében egy 10-0-s rohanásnak köszönhetően hat pontos előnyre tettek szert tíz perc játék után.

A folytatásban sem lassítottak a magyarok, a védekezés szinte tökéletes volt, melynek köszönhetően több könnyű kosarat is sikerült szerezniük, Kastl Dóra kettese után pedig már kétszámjegyűre hízott a differencia (20-9). A negyedderekára újra összeállt Belgium játéka, Kyra Bruyndoncx vezérletével megkezdték a felzárkózást, Völgyi Péter volt kénytelen újra a zsűriasztalhoz lépni (22-17). Rengeteg második esélyt adtak ellenfelüknek Strausz Edináék, de az adódó lehetőségekkel nem nagyon tudtak élni a belgák, így egy meglehetősen pontszegény első félidő után 28-19-es magyar vezetéssel mehettek az öltözőbe a csapatok.

A fordulás után rögtön két kosárral zárkóztak a vendégek, melyre Toman Petra és Aho Tyra válaszolt egy-egy kosár jó plusz eggyel. A harmadik felvonás sem a parádés támadójátékokról marad emlékezetes, mely a jól záró védelmeknek is volt köszönhető. Igazán egyik alakulat sem tudott ritmusba lendülni, mely inkább a hazaiaknak kedvezett, akik magabiztosan őrizték félidei előnyüket. A negyed hajrájában Kádár Orsolya közelijével újra kétszámjegyűre nőtt a magyar fór, sőt a center büntetőivel kialakult az addigi legnagyobb különbség (40-27).

Az utolsó tíz perc kezdetén elkezdtek betalálni a csapatok, de hiába indított nagy hajrát Belgium, Toman triplája után tovább nyílt az olló (49-33). Innen már nem volt visszaút a feketemezesek számára, a magyar válogatott felszabadult kosárlabdát bemutatva folyamatosan növelte az előnyét, Strausz büntetőivel már húsz is volt közte. Hiába kozmetikáztak a végén a belgák, végül a debreceni születésű Papp Lillával a soraiban 55-39-es megérdemelt győzelmet arattak. Folytatás vasárnap 17 óra 30 perctől a Főnix arénában Japán ellen.


U17-es női kosárlabda világbajnokság A-csoport, Debrecen

Magyarország – Belgium 55-39 (13-7, 15-12, 12-8, 15-12)

Magyarország: AHO 8, Dobó 2, Kastl 4, TOMAN 15/3, Strausz 8 csere: Gábor 4, Kádár 7, Albert -, Bajzáth 5, Őrsi -, Jánosi -, Papp -.

vezetőedző: Völgyi Péter

Belgium: Battiston 6/6, Cuyvers -, Daelemans -, BRUYNDONCX 12, Bayart 7 csere: Remacle 1, Courthiau -, Hucome -, Devos 6, Marblie -, MUKEBA-KASANDA 7.

vezetőedző: Philip WolkVölgyi Péter: Az első félidőben nem tudtuk megvalósítani azokat a dolgokat, amikre külön készültünk, gondolok itt elsősorban a védőlepattanók megszerzésére, ellenfelünk szinte kizárólag csak második esélyből volt eredményes, de szerencsére a fordulás után ebben is fel tudtunk javulni. Annak ellenére, hogy mindkét csapat nagyon rossz dobóformát fogott ki, azt gondolom, hogy végig kézben tartottuk a mérkőzést és összességében magabiztos győzelmet arattunk. Holnap Japán ellen már egy teljesen más mérkőzésre számítok, hiszen egy alapjaiban más kosárlabdát játszó ellenféllel találkozunk, de azt gondolom, hogy ez a siker erőt adhat nekünka holnapi napra is.

 

szombati játéknap eredményei:

Ausztrália – Szlovénia 81-87

Egyiptom – Korea 75-73

Franciaország – Argentína 98-35

Kanada – Spanyolország 57-60

Németország – Új-Zéland 68-35

MAGYARORSZÁG – Belgium 55-39

Mexikó – Japán 40-77

USA – Mali 78-49

vasárnapi menetrend:

Főnix Aréna:

Argentína – Ausztrália

Szlovénia – Franciaország

Japán – MAGYARORSZÁG

Belgium – Mexikó

Oláh Gábor utcai Sportcsarnok:

Korea – Kanada

Spanyolország – Egyiptom

Mali – Németország

Új-Zéland – USACikk nyomtatása