Korai búcsú a kupától

2022. 03. 31. (csütörtök) 20.24

Hétpontos, 94-87-es vereséget szenvedett a DEAC-Tungsram együttese az Alba Fehérvártól a Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa negyeddöntőjében, ezzel búcsúzott a debreceni rendezésű tornától. A hajdúságiak a nagyszünetben még jobban álltak riválisuknál, ám a harmadik negyed rövidzárlata megpecsételte sorsukat.


Hatalmas meglepetéssel indult a Zsíros Tibor Magyar Kupa 2022-es nyolcas döntője, miután az első negyeddöntőben a Szeged legyőzte a toronymagas esélyes, címvédő Falco KC Szombathely gárdáját. A vasiak korai búcsúja által nem várt lehetőség pottyant a házigazda DEAC-Tungsram és ellenfele, az Alba Fehérvár ölébe, hiszen a második negyeddöntő továbbjutója így elkerülhette a regnáló magyar bajnokot a szombat esti fináléig vezető úton. A nem igazán előnyös, csütörtök délutáni időpont ellenére a feldobásra megteremtették a meccshangulatot a debreceni szurkolók a Főnix Arénában. A cívisvárosi drukkerek örömmel konstatálhatták, hogy a Kecskemét ellen sérüléssel bajlódó DEAC-játékosok mindegyike szerelést öltött, közülük Josh Hagins, Djordje Drenovac, Djordje Dzseletovics és Tóth Ádám a kezdőben, míg Xavier Thames a cserepadon kapott helyet Berényi Sándortól.


Tóth két villanásával rajtolt az összecsapás, míg a vendégek első kosarát az ifjú Lukács Norbert szerezte. A hajdúságiak centere mellett Dzseletovics és Drenovac neve is korán bekerült a pontszerzők közé, négy perc játék után 10-4-re vezetett a DEAC. A fehér-fekete találatok sorát Davis zsákolásra törte meg, majd Vojvoda és Fakuade is eredményes volt, 10-10-nél egyenlített a Fehérvár. A mieink előmenetelét ekkor a mindkét palánk alatt rendkívül hasznosan kosárlabdázó Dzseletovics vezényelte, de Matthias Zollner tanítványai nem hagyták magukat leszakítani. A nyitónegyed hajrájához újfent döntetlen állásnál érkeztek el a felek, nem sokkal később pedig Davis révén már a fordítás is összejött az Albának. (19-21) A játékrészt Drenovac büntetői zárták, mely 21-21-el ért véget.

A szünetet némi gólcsend követte, melyet Aska félhorga szakított meg. Az amerikai magasember bravúros mozdulata megtolta a fehér-feketék szekerét, Polyák, Valerio-Bodon, Dzseletovics és Tóth kosaraival ellépett a Debreceni Egyetem alakulata. (32-23) A fehérváriak Pongó és Vojvoda távolijaival gyorsan kikászálódtak a hullámvölgyből, és a periódus derekán néhány rövid pillanat erejéig ismét előnybe kerültek. (36-39) A félidő Valerio-Bodon hárompontosának és Dzseletovics büntetőinek köszönhetően mégis DEAC-fórral fejeződött be, 43-41-nél vonultak öltözőbe a csapatok.


A térfélcsere után nagyot fordult a világ, köszönhetően főként Vojvoda Dávidnak, aki a harmadik etap elején sorozatban nyolc egységet tett be a közösbe. A magyar válogatott kiválóságának remeklése társaira is jó hatást gyakorolt, míg Berényi Sándor legénysége támadásban alaposan beragadt, védekezése pedig gyakorlatilag csődöt mondott A megtorpanásra reagálva időt is kért a Debrecen mestere, ám Vojvodát ez sem zökkentette ki, a különbség egyre csak nőtt a Fejér megyeiek javára. (49-59) A felvonás utolsó megmozdulása az egész harmadik negyedet jellemezte: Dzseletovics kimaradó kísérletét Smith méterekkel a félpályán túlról bombázta Polyákék gyűrűjébe, ezzel tizennégyre hízlalva a differenciát, és egyúttal borzasztóan nehéz helyzetbe sodorva a hazaiakat. (63-74)

A DEAC felzárkózásra irányuló erőfeszítései ellenére állandósulni látszott a kétszámjegyű differencia a negyedik tíz perc során, egészen a végjátékig úgy nézett ki, hogy a kék-fehérek kezéből már nem lehet kiszakítani a győzelmet. Vojvoda hatodik hármasa kegyelemdöfésnek is beillhetett volna, (73-87) de közvetlenül a lefújás előtt Hagins és Dzseletovics két sikeres kinti dobással még visszahoztak némi reményt övéik számára.(85-89) Ennél többre viszont már nem futotta, így az Alba Fehérvár ütközhet meg a Szegeddel a pénteki elődöntőben.


DEAC–Tungsram – Alba Fehérvár 87-94 (21–21, 22–20, 20–36, 24–17)

Debrecen, Főnix Aréna 900 néző. V: Mészáros, Goda, Török.

DEBRECEN: HAGINS 13/3, ValerioBodon 7/3, Drenovac 13, DZSELETOVICS 17/6, TÓTH Á 19.
Csere: Polyák 6/6, Aska 6, Thames 3/3, KerpelFronius G.3, Kovács II Ákos.

Edző: Berényi Sándor

FEHÉRVÁR: Pongó Marcell 6/6, VOJVODA 26/18, LUKÁCS N. 15/3, Sh. Davis 11/3, FAKUADE 13.
Csere: SMITH 17/3, Szabó Zs., Stark 6, OmenakaTakács Milán.
Edző:
 Matthias Zollner

 

Forrás és fotó: kosarlabda.deac.huCikk nyomtatása