ÚSZÓ OB 2022: ÚJRA DEBRECENBEN VERSENYEZNEK A HAZAI MEZŐNY LEGJOBBJAI

2022. 03. 29. (kedd) 20.32

Kevesebb, mint egy hónappal a Szerencsejáték Zrt. – CXXIV. Úszó Országos Bajnokság április 20-i rajtja előtt a debreceni Aquaticum Termál Hotelben megtartották az esemény hivatalos sajtótájékoztatóját, amelyen Barcsa Lajos, Debrecen város alpolgármestere, Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Sós Csaba szövetségi kapitány, Becsky András a Debreceni Sportcentrum ügyvezetője és Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó vettek részt.


Debrecen városa már nyolcadik alkalommal lesz házigazdája az április 20. és 23. között rendezendő eseménynek, utoljára 2019-ben adott otthont a felnőtt úszó országos bajnokságnak a Debreceni Sportuszoda. Most alig több mint két hónappal a budapesti vizes világbajnokság előtt nem kisebb téttel, mint a hazai világbajnokság indulási jogának megszerzésével vágnak neki az úszók a négy napos versenynek, amely vb kvalifikációs viadalként egészen biztos, hogy izgalmas csatákat hoz majd.


„Mindig jó visszatérni Debrecenbe, hiszen adott egy úszást szerető közönség, egy nagyszerű uszoda, a Debreceni Sportcentrum pedig mindig tökéletes körülményeket teremt az úszók országos bajnokságának” – nyilatkozta Wladár Sándor, majd megjegyezte: „április 20. és 23. között itt lesz a magyar úszóválogatott krémje, és habár ez lesz az első olyan bajnokság, ahol Cseh László már nem áll rajthoz, de több olyan fiatal is akad, aki méltó utódja lehet.”


„A csapat 99,9 százalékát már tudni fogom a debreceni országos bajnokság után, talán még a váltó számokban lesz némi mozgástér” – folytatta Dr. Sós Csaba szövetségi kapitány, aki hozzátette, hogy a fiatalok között most is van olyan úszó, aki már az ob-n meglepetést okozhat, de a rutinosnak számító úszók között is lesz bőven párharc. Milák Kristóffal kapcsolatban pedig megjegyezte, hogy a tőle megszokott versenyszámok mellett, akár újabbakban is kipróbálhatja magát Debrecenben.


„Évek óta jó kapcsolatot ápolunk a Magyar Úszószövetséggel, amit jól mutat, hogy már a nyolcadik magyar bajnokságot rendezhetjük meg – mondta el Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere. – Városunkban több sportág, sportesemény is otthonra talált, de ezúttal egy olyan sportágról beszélünk, amelyik olimpiai bajnokokat adott az országnak, ráadásul a hamarosan rajtoló budapesti vizes vb előtt kiemelt figyelmet érdemel.”


Becsky András hangsúlyozta az Úszó Nemzet Program jelentőségét, megemlítve, hogy a helyi gyerekeknek mekkora motivációt adhat, ha a magyar világklasszisokat láthatják ugyanabban a medencében úszni, ahol ők is nap mint nap készülnek. A Debreceni Sportcentrum ügyvezetője hozzátette: „Ez az év is tartalmas, hiszen januárban a Kézilabda Eb-n volt a hangsúly, a héten a Főnix Arénában a kosárlabdáé a főszerep, majd áprilisban következik az úszó ob. Az úszósport utánpótlás-bázisa, valamint Debrecen sportszerető közönsége az áprilisi úszó országos bajnokságon olyan klasszisokat is megtekinthet, akik Eb-n, vb-n, vagy akár az olimpián is letették a névjegyüket, így különösen érdemes lesz kilátogatni az eseményre.”


A sajtótájékoztatón a négyszeres olimpia bajnok Darnyi Tamás is megjelent, aki az ob felkészülési időszak kapcsán saját, korábbi úszó tapasztalatairól mesélt, ezenkívül pedig azt is megosztotta, hogy természetesen nem hagyná ki az idei országos bajnokságot és személyesen szurkol majd a versenyzőknek.


Forrás: musz.huCikk nyomtatása