Harc az Olimpiáért – 1. felvonás

2021. 05. 27. (csütörtök) 09.25

Június 4. és 6. között az olimpiai kvótáért harcolhatnak majd a magyar válogatottak Debrecen főterén a kosárlabda 3x3 szakágában. A következő hétvégén megrendezésre kerülő háromnapos torna előtt a női nemzeti csapatunknak még van egy esélye megváltani a repülőjegyét Tokióba, mégpedig a szerdán elrajtoló grazi húszcsapatos selejtezőtornán.

Június első hétvégéjén minden eddiginél nívósabb 3x3-as világversenyt rendeznek a Kossuth téren, az elmúlt évek világ- és Európa-bajnokságai után ezúttal olimpiai kvalifikációs torna lesz a Nagytemplom előtt. Több szempontból is különleges lesz a rendezvény, hiszen amellett, hogy Debrecenben még soha nem volt ilyen rangos sportesemény, a szervezők -a járványügyi előírások betartása mellett – igyekeznek minden eddiginél komolyabb körítést szervezni a mérkőzések köré.

A magyar férfi válogatott biztosan érkezik a cívisvárosba, ám az a furcsa helyzet állt elő, hogy a debreceni születésű Medgyesi Dórával felálló hölgyeket ezúttal biztosan senki sem hiányolná a Nagytemplom elől, hiszen az azt jelentené, hogy Grazban már megváltották jegyüket az ötkarikás játékokra. Károlyi Andrea tanítványainak ehhez egy húszcsapatos tornán kéne dobogón végeznie, ami még úgy is elképesztően nehéz feladatnak tűnik, hogy a világranglista első négy helyezettje -az alanyi jogon járó kvótának- köszönhetően nem lesz ott.

Nem kerültek teljesíthetetlen csoportba a magyar lányok, az erőviszonyok alapján a C-jelű ötös talán a legkiegyenlítettebb az egész tornán. A 18. kiemelt Srí Lanka várhatóan senkinek sem okoz majd problémát, ám Hollandia, Észtország, Fehéroroszország és Magyarország közül szinte bárki megszerezheti a negyeddöntőt érő két továbbjutóhely egyikét, talán csak a harmadik helyen ragsorolt hollandok kiesése számítana meglepetésnek. Csütörtökön Fehéroroszország és Hollandia, míg szombaton Észtország és Srí Lanka vár majd a mieinkre. Bár kerülhetett volna nehezebb csoportba is a válogatott, egyáltalán nem tűnik könnyűnek a továbbjutás, ráadásul ezt követően a negyeddöntőben az A-csoport továbbjutóival kellene farkasszemet nézni, akik nagy valószínűséggel az USA és a világbajnok Franciaország lehetnek.

Az olimpia évére szinte minden országnak sikerült előre lépnie a kosárlabda 3x3 szakágában, ám Medgyessy Dóráékat sem kell félteni, nem véletlenül lettek Európa-bajnokok és világbajnoki ezüstérmesek a közelmúltban. Egy biztos, ha Grazban nem sikerül a kvalifikáció, egy héttel később Debrecenben még mindig lesz egy esély, csakúgy, mint a Csirke Ferenc vezette férfi csapatnak. Cikk nyomtatása