Múltidéző: 2019

2020. 11. 02. (hétfő) 08.00


Július 1-én ünnepelte 20. születésnapját a Debreceni Sportcentrum, amely többek között a létesítmények üzemeltetése és a versenyeztetés mellett 32 világversenyt, valamint több tucat felnőtt és utánpótlás korosztályos bajnokságot szervezett és bonyolított le a két évtized alatt. Visszatekintő írásaink során felidézzük az aktuális év legfontosabb eseményeit, rendezvényeit, hazai-és nemzetközi szempontból.


Volt mit nézni 2019-ben is! Március közepén a női kézilabda Magyar Kupa négyes döntőjét rendezték meg a Főnix csarnokban. Nagy meglepetés nem történt, hiszen a Győr és a Ferencváros is sikerrel vette az elődöntőt. A két zöld-fehér csapat összecsapása látványos mérkőzést hozott a döntőben. A címvédő Győr végül 32–29-re győzött, ezzel 14. alkalommal hódította el a Magyar Kupa trófeát. A bronzéremnek az Érd örülhetett, miután nyolc gólos győzelmet aratott a Dunaújváros ellen.Ebben az évben is óriási érdeklődés övezte az Úszó Országos Bajnokság küzdelmeit. A Debreceni Sportuszodában parádés idők születtek a zárónapon, ahol Kozma Dominik a világ akkori második legjobb idejével nyerte a 200 gyorsot. A hölgyeknél Hosszú Katinka újabb két aranyéremmel dúsította kollekcióját – összesen négy elsőséggel zárt Debrecenben –, míg Burián Katának a hátúszó-számokban, Késely Ajnának pedig 400-800-1500 gyorson sikerült tripláznia. Örömteli volt, hogy Senánszky Petra (DSC-SI) megvédte címét az 50 méteres gyorsúszásban. A 4x100 méteres mix váltók versenyében a délelőtti előfutamokhoz hasonlóan este is harmadikként végzett a DSC-SI.


    


És akkor újra a Főnix Csarnok! Áprilisban véget ért a hosszú böjt, tizenegy év után nyerte meg ismét a Magyar Kupát a MOL-PICK Szeged férfi kézilabda csapata. Zsinórban negyedik alkalommal volt házigazdája a Főnix a négyes döntőnek, 2016 óta mindegyik aranycsata kiváló mérkőzés után dőlt el. A teltházas publikum most sem csalódott, hiszen egyetlen gól döntött (28-27) a Tisza-partiak javára a Veszprém ellen.Augusztus végén a Kossuth tér adott otthont a 3x3 World Tour Masters fordulónak és a felnőtt női -és férfi Európa-bajnokságnak. Előbbi sorozatban a csoportban még bukdácsoló, világelső szerb Liman végzett az élen. Az Európa-bajnokságon mindkét magyar válogatottnak a negyeddöntő jelentette a végállomást, a legjobb nyolc között lányaink a spanyoloktól, míg a fiúk a litvánoktól szenvedtek vereséget. Az aranyérmet a nőknél Franciaország, a férfiaknál Szerbia szerezte meg.