Múltidéző: 2018

2020. 10. 26. (hétfő) 08.00


Július 1-én ünnepelte 20. születésnapját a Debreceni Sportcentrum, amely többek között a létesítmények üzemeltetése és a versenyeztetés mellett 32 világversenyt, valamint több tucat felnőtt és utánpótlás korosztályos bajnokságot szervezett és bonyolított le a két évtized alatt. Visszatekintő írásaink során felidézzük az aktuális év legfontosabb eseményeit, rendezvényeit, hazai-és nemzetközi szempontból.


A 2018-as év kiemelkedik az elmúlt két évtizedből. Az úszó országos bajnokságnak újra a Debreceni Sportuszoda adott otthont, ahol 59 egyesület 385 versenyzője csobbant vízbe az érmekért. A honi bajnokság tényleg emlékezetes maradt, hiszen döbbenetes idővel (1:52.71), Cseh László pekingi Európa-csúcsától egyetlen századmásodperccel elmaradva nyerte meg a 200 pillangót Milák Kristóf. Kiemelkedő eredményt produkált az olimpiai bronzérmes Kapás Boglárka, aki 800 gyorson a világ akkori harmadik legjobb idejével nyert, majd a 200 pillangót is behúzta. Férfi ötven pillangón két aranyat osztottak, miután Cseh László és Kozma Dominik századra ugyanannyi idő alatt érte el a falat. 


Cseh később a győztes egri gyorsváltó tagjaként megszerezte pályafutása 150. OB-érmét. Szédületes úszással, a világ harmadik, az európai ranglista legjobb idejével (48.31) nyerte meg Németh Nándor a 100 méteres gyorsúszást. Milák Kristóf húsz perc alatt megnyerte az 50 méteres hátúszást, majd a száz pillangót – utóbbit a világranglista 3., az európai rangsor legjobb idejével, míg Késely Ajna előbb 1500 gyorson, majd 200 gyorson is bajnok lett. Szilágyi Csaba 50 mellen egy 16 éves országos csúcsot döntött meg. A Debreceni Sportuszodát a négy nap során zsúfolásig megtöltő nézősereg hatalmas örömére a DSC-SI-s lányoknak sikerült megcsípniük a bronzot a 4x100-as gyorsváltóban (Senánszky Petra, Pál Adél, Pintye Adrienn, Gál Kincső), megszerezve a klub történetének első váltóérmét. 2018-ban újra a Veszprémé lett a férfi kézilabda Magyar Kupa, melynek négyes döntőjét ezúttal is a Főnix Csarnokban rendezték meg. Teltházas nézősereg előtt szerezte meg zsinórban tizedik győzelmét a bakonyi egyesület. A finálé a 7. kupaelsőségére hajtó Szeged és a 27. győzelmére vágyó Veszprém között meglehetősen hullámzó játékkal kezdődött. Két góllal először a Szeged tudott meglépni a 23. percben, ekkor 9–7 állt az eredményjelzőn. A félidei 11–10-es szegedi előny aztán még tovább nőtt, ám a Veszprém ezt követően előrántotta Dragan Gajicot a kalapból, aki bevágott két gólt a szélről, majd jött az utolsó szegedi feltámadás. A mintegy 1500 szurkolójuk kísérte kék-mezesek ismét a maguk javára fordították az eredményt, de 17–16 után többet nem volt náluk a vezetés, ez nagyrészt annak köszönhető, hogy kettős emberelőnyben egyetlen gólt sem dobtak, sőt kaptak is. A Veszprém végül 23–21-re győzött. A bronzérmet a Balatonfüred szerezte meg, amely 31–25-re verte a Csurgót.2018 július első napján a Magyarország-Brazília nyitómeccsel rajtolt el a junior női kézilabda világbajnokság Debrecenben a Főnix Csarnokban. Az U20-as korosztályt illetően hazánk két vb ezüsttel és egy bronzéremmel büszkélkedhetett, a cél pedig ezúttal a legfényesebb érem megszerzése volt. Azt talán lányaink sem gondolták, hogy a Cívisvárosban minden meccsen elképesztő szurkolás közepette lépnek majd pályára, amely nem teherként, hanem dupla motivációként hatott a magyar fiatalokra.


Golovin Vlagyimir együttese az ,,A” csoportban minden meccsét megnyerte, így százszázalékos mutatóval várhatta a folytatást. A nyolcaddöntőben a mieink kiütötték Szlovéniát, az elődöntőbe jutásért pedig Románia sem tudta megállítani Tóvizi Petráékat (31-26). A legjobb négy között Dél-Korea ellen is maximális volt a koncentráció (30-25), mellyel eldőlt, hogy a csoportban már egyszer legyőzött Norvégia következik a vb címért. Telt ház előtt, varázslatos hangulatban kezdődött el az aranycsata, és hiába a kétgólos skandináv vezetés a szünetben, a második félidőben hengereltek a magyar lányok (28-22) és a végső sípszó pillanatában szinte felrobbant a Főnix Csarnok!