Múltidéző: 2015

2020. 10. 05. (hétfő) 08.00


Július 1-én ünnepelte 20. születésnapját a Debreceni Sportcentrum, amely többek között a létesítmények üzemeltetése és a versenyeztetés mellett 32 világversenyt, valamint több tucat felnőtt és utánpótlás korosztályos bajnokságot szervezett és bonyolított le a két évtized alatt. Visszatekintő írásaink során felidézzük az aktuális év legfontosabb eseményeit, rendezvényeit, hazai-és nemzetközi szempontból.


Április 12-18. között már negyedik alkalommal rendezett jégkorong-világbajnokságot Debrecen. Az IIHF U18 Divízió I/A csoportos világbajnokságon hat együttes, Dánia, Norvégia, Kazahsztán, Fehéroroszország, Franciaország és Magyarország legjobbjai találkoztak. A Debreceni Jégcsarnokban az aranyérem végül a dán fiatalok nyakába került, akik remek meccsen, 2-1-re verték a norvégokat. Sajnos a magyar csapat pont nélkül, az utolsó helyen végzett, így ezzel az is eldőlt, hogy egy évvel később újra a divízió I/B-ben szerepel majd.
2015-ben egy olyan sorozat kezdődött meg városunkban, amely nélkül nem telhet el azóta sem a nyár. Június 4-én a Kossuth téren először láthatott a nagyérdemű 3x3-as kosárlabda mérkőzést. Ebben az évben a világ legjobb U18-as válogatottjai küzdöttek meg az érmekért. A világbajnokságon 34 ország 24-24 legjobb női és férfi nemzeti csapata vett részt. A június 7-én véget ért eseményen a nőknél Franciaország, az uraknál Új-Zéland szerezte meg az aranyérmet. A magyar lányok nagyszerű teljesítményt produkálva az előkelő harmadik helyen végeztek, miután a bronzmeccsen felülmúlták Izraelt. 
Sokáig nem maradtunk kosárlabda nélkül, hiszen június második felében a felnőtt női Eb-n középdöntős meccseknek adott otthont a Főnix csarnok. A kontinensviadalt hazánk Romániával közösen rendezte, sajnos a magyarok már a csoportmeccsek után elbúcsúztak az Eb-től, de ahogy azt vártuk, remek meccseket játszott egymással Debrecenben a török, a francia, a fehérorosz, a montenegrói, a görög és a cseh válogatott. Az Európa-bajnoki címet Szerbia szerezte meg, miután a budapesti fináléban 76-68-ra győztek Franciaország ellen. 


Hamarosan folytatjuk a 2016-os év történéseivel. 
Cikk nyomtatása