Múltidéző: 2012

2020. 09. 14. (hétfő) 08.00


Július 1-én ünnepelte 20. születésnapját a Debreceni Sportcentrum, amely többek között a létesítmények üzemeltetése és a versenyeztetés mellett 32 világversenyt, valamint több tucat felnőtt és utánpótlás korosztályos bajnokságot szervezett és bonyolított le a két évtized alatt. Visszatekintő írásaink során felidézzük az aktuális év legfontosabb eseményeit, rendezvényeit, hazai-és nemzetközi szempontból.

2012 a londoni olimpia és a magyar sport éve volt. Ezzel nehéz lenne vitatkozni, mint ahogy az is tény, hogy nyolc évvel ezelőtt a magyar úszók fantasztikus szereplésétől volt hangos a kontinensviadal a Debreceni Sportuszodában. 
A szervezést illetően azért voltak embert próbáló előzmények…  A verseny rendezési jogát az Európai Úszó Szövetség 2011 májusában Antwerpennek adta oda, de a belgák pénzügyi problémák miatt végül visszaléptek a házigazda szereptől. Alternatívaként London, Eindhoven és Torinó után végül Debrecen lett a befutó. Mindezt február 16-án jelentették be, 96 nappal a kezdés előtt. 
A 2012-es, magyar szempontból mind máig legeredményesebb Európa-bajnokságon nemcsak úszóink, de a Szervező Bizottság is jelesre vizsgázott, hiszen minden szempontból tökéletesre sikerült Eb-t láthattunk a Debreceni Sportuszodában.

A végeredmény pedig: 26 magyar érem, 9 arany-, 10 ezüst- és hét bronz, mellyel a mieink nagy fölénnyel az éremtáblázat első helyén végeztek. Két világklasszisunk is triplázott, Hosszú Katinka és Cseh László egyaránt nyerni tudott 200 pillangón, 200 és 400 vegyesen. Megjegyzendő, 400 vegyesen a hölgyeknél és az uraknál is magyar úszó állhatott fel a dobogó második fokára, Jakabos Zsuzsanna és Verrasztó Dávid jóvoltából. 
Az érmek számát Risztov Éva, a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola úszója is növelte, aki 1500 gyorson második, 800 gyorson pedig a harmadik helyen végzett.