Múltidéző: 2005

2020. 07. 27. (hétfő) 08.00


Július 1-én ünnepelte 20. születésnapját a Debreceni Sportcentrum, amely többek között a létesítmények üzemeltetése és a versenyeztetés mellett 32 világversenyt, valamint több tucat felnőtt és utánpótlás korosztályos bajnokságot szervezett és bonyolított le a két évtized alatt. Visszatekintő írásaink során felidézzük az aktuális év legfontosabb eseményeit, rendezvényeit, hazai-és nemzetközi szempontból.

A 2005-ös esztendő kiemelkedő jelentőséggel bír a Sportcentrum életében, hiszen városunk fél év alatt négy nagy nemzetközi sporteseménynek is otthont adott. Április közepén a jégre fókuszáltunk, mivel egy héten keresztül a Divízió I-es Jégkorong világbajnoki címért küzdött meg hat válogatott, köztük a magyar csapat. A mieink, habár kétszer is vezettek, bravúros, 2-2-es döntetlennel kezdték a vb-t a Főnix Csarnokban a norvégok ellen. Ezt követően Japánt 3-0-ra, míg Kínát 9-0-ra verte Pat Cortina legénysége, sajnos a folytatásban Nagy-Britannia jobbnak bizonyult (0-3), míg a lengyelek elleni 1-1 bronzérmet ért Ladányiéknak. Az aranyérmet Norvégia szerezte meg, mellyel feljutottak a világelitbe.
Kifogástalan volt a magyar szereplés és a rendezés a május 15-ei Duatlon Európa-bajnokságon is, ahol a magyarok hat érmet, köztük egy aranyat nyertek. Clive Faine, a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) duatlon bizottságának elnöke már-már szuperlatívuszokban beszélt Debrecenről és a szervezőkről.

"Ez volt a hatodik kontinensviadalom, s mind közül a legjobban szervezett. A helyszín pedig egyszerűen csodálatosnak bizonyult. Gyönyörű környezetben, rendkívül barátságos és lelkes szurkolók biztatása közepette küzdhettek meg egymással a versenyzők." - mondta Faine.

Az eredményekre rátérve, az összes korosztályos versenyben volt magyar dobogós, a junioroknál Nuriev Tibor és Arany Gitta, az U23-asoknál Szűcs Ákos és Koch Renáta egyaránt bronzérmes lett. A felnőtteknél Csomor Erika szerzett érmet, ő szintén harmadik lett. A magyar válogatott nem maradt arany nélkül, hiszen a junior lányok Arany-Kostyál-Tóth összeállítású triumvirátusa meg sem állt a dobogó legfelső fokáig.