Tizenöt év a Sportcentrum szolgálatában

2020. 07. 16. (csütörtök) 15.13

A születésnapját ma ünneplő Orendi Mihály napra pontosan 15 éven keresztül irányította a már több mint 30 világeseményt is megszervezett Debreceni Sportcentrum Kft.-t. (az első munkanapom 1999. július 16-án – ez a születésnapom is, az utolsó 2014. július 15. volt-OM.) A Magyar Olimpiai Bizottság alelnökével az elmúlt hónapban beszélgettünk, melyet most Önök is elolvashatnak. A július 1-én 20 éves Debreceni Sportcentrum minden munkatársa nevében Jó egészséget és Boldog születésnapot kívánunk Orendi Mihálynak!

Először is, hogy van, hogy viselte az elmúlt hónapok teljesen versenysport mentes életét?

Sajnos beteg lettem, így ez a kb. 3 hónap, nekem elsősorban most erről szólt. Persze azért sokat olvastam, filmeket néztem és elkészítettem a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség ágazatainak (gyorsasági és műkorcsolya) hazai és nemzetközi eredményességeinek sportszakmai értékelését 2015-2020. között. Nagy munka volt, de nagyon élveztem. Remélem, a Szövetség vezetése, vezető munkatársai, tagszervezetei, jól fogják tudni hasznosítani.

Emlékszik még az első cívisvárosi munkanapjára?

Természetesen. Az első munkanapom, a születésnapomra esett. Ez egy pénteki nap volt. A kinevezésem után ez volt az első alkalom, hogy bementem az akkor még Hódos Imre Sportcsarnok és Sportlétesítményekbe, ahol Mártikával, az akkori titkárnővel beszélgettem. Nem tudom mennyit, de nagyon sokat kérdeztem. Mert ugye egy jó titkárnő mindent tud, mindenről van információja. Ezt követően az intézet (mert akkor még az volt!) vezető munkatársaival folytattam az ismerkedést. Majd Sásdi Istvánnal bejártuk valamennyi létesítményt. Őszintén, a látvány nagyon elszomorító volt. Rendkívül lerobbant, amortizált volt szinte mindegyik. A legdrámaibb a Loki öltözője volt. Nem is értettem. A Loki nem sokkal később kupagyőztes lett, az öltözői, az orvosi rendelő meg legfeljebb a megyei I. osztály szintű. A napomat azzal fejeztem be, - amit már délelőtt kértem -, hogy elvittem haza magammal az intézet élő szerződéseinek fénymásolatát, hogy a hétvégén mindegyiket megismerjem.

Tősgyökeres nyíregyháziként nem volt furcsa érzés Debrecen sportsikereiért dolgozni?

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem volt kicsit furcsa. De ez az érzés nagyon rövid idő után megszűnt. Ahogy jöttek a feladatok, ezzel már egyáltalán nem is foglalkoztam. Gondoljunk csak bele: 1999. november 19-én Monacóban elnyertük a 2001-es Ifjúsági Atlétikai Vb szervezési, rendezési jogát, de nem volt még egy szervezéshez értő csapatunk. Nem volt egy erre alkalmas atlétikai stadionunk sem, vagy éppen edző és bemelegítő pályáink sem. Akkor még kevés jó minőségi szállodával rendelkezett Debrecen. És volt 602 napunk az ünnepélyes megnyitóig. Szóval volt feladat bőven, amivel foglalkoznom kellett.

Becsukott szemmel is megy a Debrecen-Nyíregyháza útvonal?

Ha becsukottal nem is, de a kilométer táblák mindegyikével tegező viszonyban vagyok azóta is.

Egy kis múltidéző: Ha azt mondom 2001. július 12?

Az Ifjúsági Atlétikai Világbajnokság ünnepélyes megnyitóját tartottuk.

21 világverseny 15 év alatt. Elárulja, hogy melyikre, vagy melyekre gondol vissza a legnagyobb nosztalgiával?

Ez azért nehéz, vagy éppen könnyű kérdés, mert olyan, mintha egy szülőnek azt a kérdést teszik fel, hogy a 4, vagy az öt, vagy a tíz gyereke közül, melyiket szereti a legjobban. Erre csak egy választ lehet adni: mindegyiket nagyon szeretem. Viszont az első mindig a legmaradandóbb nyomot hagyja az életünkben. Ráadásul ebben az esetben az első, az atlétikai világbajnokság volt. És én az addigi fél életemet a királynő szolgálatában töltöttem. Együtt dolgozhattam Gyulai István barátommal, a Nemzetközi Szövetség főtitkárával.Megépítettük az új atlétikai stadionunkat, amelyre Igor Ter-Ovaneszján, egykori atléta legenda, aki a Vb egyik technikai delegátusa is volt, azt mondta, hogy egy ékszerdoboz. Számomra – bár ezek is nagyon fontosak voltak, de azért gondolok elsősorban az atlétikai világbajnokságra, mert itt „találtam” meg a csapatomat. Mert a szervező-rendező munka összekovácsolt egy csodálatos csapatot. Voltak közöttük olyanok, akik már akkor is a Sportcentrum munkavállalói voltak. Többen önkéntesként vettek részt a vb munkáiban, s majd kiváló munkájuk eredményeként lettek főállású munkavállalóink.

Szóval az Ifjúsági Atlétikai Vb „megszülte” a Sportcentrum csapatát! Ez a csapat, már professzionálisan tudta az ezt követő világversenyeinket megszervezni, megrendezni!

Milyen típusú ember? Önmagában napokig ,,siránkozott”, hogy vége egy eseménynek, vagy másnap már csak a következő feladatra koncentrált?

Alapvetően elégedetlen típusú embernek tartom magam. Az elégedetlenség az én „kékmadaram”. Ez ambicionált, s adott energiát, munkakedvet egész életemben.

A szervezést tekintve volt különbség világverseny és világverseny között?

Természetesen. És ez különbség ráadásul óriási. Erről nagyon sok előadást is tartottam. Most röviden csak annyit: A legösszetettebb feladat a szabadtéri egyéni sportágak szervezése-rendezése. A „legkönnyebb” a csapatsportágak világversenyeinek szervezése-rendezése fedett létesítményben.

Avasson be egy kicsit a kulisszatitkokba. Mi jelentette a legnagyobb kihívást, amikor hozzáláttak a munkához?

Számomra mind a 21 világversenynél a legfontosabb és a legnagyobb kihívást az jelentette, de úgy is mondhatom, hogy a fő célkitűzés az volt, hogy minden résztvevő csak a legjobb hírét vigye Debrecennek, illetve, hogy a Cívisváros lakói büszkék legyenek. Remélem többségében ezt sikerült is elérnünk!

Milyen volt a csapata?

Mivel erről már írtam, most csak nagyon röviden: Csodálatos!

Rengeteg fotót őrizhet féltve az otthonában. Vagy tévedek?

Nem, mert ez az igazság! Több ezer képem van és ennek többségét én készítettem

Az belefért, hogy egy kicsit szurkolói szemmel is kövessen egy Eb-t, vb-t, Világkupát?

Természetesen! Magyar ember vagyok és minden magyar versenyzőnek és csapatnak szurkoltam. Többen közülük éppen a debreceni világversenyeken lettek a kedvenceim. Egy versenyzőt név szerint is megneveznék: Risztov Évit. A visszatérését követően a 2012-es debreceni Úszó Eb-n nyert két csodálatos érmet a medencében! Debreceniként!

A Sportcentrum élete nemcsak a szervezésről szól. Ezen kívül mire a legbüszkébb?

A munkatársaimra! Továbbá azokra a fejlesztésekre, amelyet az Önkormányzattal közösen ezalatt megvalósítottunk. Fontos mérföldkő volt, hogy Sportiskolánk 2013-ban az ,,Év Sportiskolája" címet nyerte el.

Végül, de egyáltalán nem utoljára, hanem elsőként, Risztov Évi olimpiai bajnoki címe a 2012-es londoni Olimpiai Játékokon. Éva olyat produkált, amelyet a 20. század második felében más senki a világon: három és fél év kihagyás után, Debrecenben újjászületve, rajt-cél győzelemmel lett Debrecen első olimpiai bajnoka! Ha erre gondolok -és igen gyakran!-  mindig könnybe lábad a szemem!

Mi lenne a születésnapi jókívánsága?

A Sportcentrumnak ma is csodálatos csapata van! A menedzsment rendkívül ambiciózus. Egy szóval szeretnék csak jó kívánságot küldeni:Folytassátok!

 

ÓNF

 Cikk nyomtatása