Papp László: a Sportcentrum tudatos és professzionális munkájának köszönhetően a világ számos pontján ismerik Debrecen nevét a sportversenyek kapcsán is.

2020. 07. 09. (csütörtök) 22.24

Városunk polgármestere a Sportcentrum 20. születésnapja alkalmából adott interjút.

Debrecen a Sportcentrum vezetésével 32 világversenyt szervezett 20 év alatt. Ez ugye nem hangzik rosszul?

Valóban, ha csak a számokat nézzük a 32 világverseny 20 év alatt önmagában kiemelkedő, de emlékezetesek ezek a versenyek a magas színvonaluk miatt is. Városunkban stratégiai szerepe van a sportnak. Az elmúlt években világszínvonalú sportlétesítmények épültek Debrecenben, amelyek méltó körülményeket teremtenek a sportolóknak és alkalmasak arra, hogy kiváló sportrendezvényeknek adjunk otthont. A Sportcentrum az elmúlt 20 évben kiválóan látta el azt a feladatát, hogy a létesítményeket üzemeltesse és a versenyeztetés mellett hazai és nemzetközi eseményeket szervezzen.

Számtalan sajtótájékoztatón szóba került már, akár külföldi szakemberek szájából is, hogy Debrecen nagyon jó házigazda. Kell ennél jobb visszajelzés?

A cívisvárosban hagyományai vannak a vendégszeretetnek, de nyilván ez csak az alap. Sok szervezési és háttérmunka kell ahhoz, hogy minden tekintetben biztonságos, sikeres és eredményes versenyek legyenek.  Vannak visszatérő sportesemények, mint például a 3x3-as kosárlabda vagy a Rövidpályás Gyorskorcsolya Világbajnokság, amelyet először 2013-ban tarthattunk itt a városunkban majd idén januárban Európa-bajnokságot tartottunk itthon Debrecenben.  

A Nemzetközi Szövetség elégedett a rendezéssel nekünk debrecenieknek pedig közös élményt és büszkeséget jelent egy –egy rangos nemzetközi esemény házigazdájának lenni. A hazai versenyek közül is számos emlékezetes rendezvényen lehettünk részesei, mint például a Kézilabda Magyar Kupa négyes döntője vagy az Úszó Országos Bajnokság, amelyen egymás után háromszor is a városunkban szurkolhattunk a versenyzőknek.

 Ön szerint mi a siker titka? Vagy ez nagyon komplex?

Jól kiválasztott célok kellenek és azok eléréshez a megfelelő személyi és tárgyi feltételek mellett csodákra lehetünk képesek. A Sportcentrum komoly szakmai háttérrel rendelkező munkatársai csapatmunkát végeznek. Debrecen városa biztosítja azokat a feltételeket, amelyek szükségesek a Sportcentrum Kft. eredményes működéséhez.

Miért jó az a Cívisvárosnak, ha világversenyeknek, vagy kiemelt hazai sporteseményeknek ad otthont?

Komoly feltételeknek kell ahhoz megfelelni, hogy egy város nevezhessen rangos események szervezésére. Debrecenben tudatosan teremtettük meg ennek a lehetőségét és az eddig megrendezett világesemények bizonyítják, hogy jól tettük. A debreceni repülőtértől kezdve a város sportcsarnokai és a szálláshelyek mind együttesen kellenek ahhoz, hogy Debrecen az elmúlt 20 évben 32 rangos eseménynek volt az otthona.  Tapasztalhattuk már, hogy egy-egy verseny kapcsán megtelik a város a csapatokat vagy versenyzőket kísérő családtagokkal, szurkolókkal. Átlagosan 25%-kal növekszik a vendégéjszakák száma és az éttermek forgalma egy-egy rangos esemény ideje alatt. 

Debrecent a sport fővárosaként is emlegetik. Ezt a jól csengő titulust mindenképp meg kell tartani?

Egyedülálló szerepe van Debrecennek a regionális és az országos sportéletben is. Gondoljunk csak bele, hogy a Sportkomplexum területén található Gyulai István Atlétikai Stadion, a mintegy 1200 néző befogadására alkalmas Oláh Gábor utcai Sportcsarnok, a műfüves pályák, a dobópálya, továbbá az 500 férőhelyes Debreceni Jégcsarnok és az 1300 fő befogadására képes Debreceni Sportuszoda mind a városunk lakosait szolgálják, ráadásul korszerű és kiváló minőségű építményekről beszélünk. Jó alapot jelent ez az élsportban versenyzőknek is de büszkék lehetünk arra, hogy a Debreceni Sportiskola tizenegy sportágnak az utánpótlását is biztosítja. Ezt kiemelten fontosnak tartom és remélem, hogy a több ezer fiatal közül kerülnek ki azok a   debreceni élsportolók, akik a városunk egyesületeiben érik el sikereiket. A több mint 7000 fős Főnix Csarnokot elsősorban a 2022-es Férfi Kézilabda Európa-bajnokság elvárásai szerint újítjuk meg a jövőben. A kontinensviadalt Magyarország és Szlovákia közösen rendezi, és megtisztelő, hogy városunk is az egyik helyszíne lesz az eseménynek. Sőt, bő két éve már azt is tudjuk, hogy 2024-ben Miskolccal közösen leszünk házigazdái az Európai Egyetemi Játékoknak. Edzőtáborozni külföldi csapatok is visszatérően a Sportcentrumot választják. Mi, debreceniek megalapozottan és büszkén viselhetjük tehát a sport fővárosa címet és abban vagyunk érdekeltek, hogy ezt a kiérdemelt jó hírnevet tovább erősítsük. 

Egyre többen sportolnak a lakosság köréből, elsősorban szabadidősport jelleggel. Folyamatosan nő az igény a beltéri-és kültéri létesítmények használatával kapcsolatban. Milyen tervei vannak a városnak a jövőt illetően?

Népszerűek a kültéri kondiparkok, ezért az eddigi területek mellett most a Mikepércsi úti játszótér mellett épül újabb, és további hét területen helyezünk el szabadtéri edzésre alkalmas eszközöket 2021 év végéig. A Velodrom építésével a kerékpárosoknak teremtünk nagyszerű edzési és oktatási lehetőséget és nem utolsó szempont, hogy Debrecen egy újabb sportágban rendezhet hazai és nemzetközi versenyeket. Az országban városunkban van a második legnépesebb kerékpáros közösség és szándékunk szerint az új létesítménnyel hozzájárulunk, hogy még többen szeressék meg ezt a kiváló szabadidős tevékenységet.

A sportoláshoz az infrastruktúrán kívül a megfelelő környezet a legfontosabb, hiszen egy jót sétálni vagy kocogni is a sportos élet része. Debrecenben középpontban van a zöldterületeink és az erdők védelme. Ennek érdekében a városunk következő 10 éves fejlesztési programjában a környezetpolitika kiemelt szempont. A Civaqua-programmal, amely a Tisza vizét juttatja el a Keleti-főcsatornán keresztül Debrecen területére megőrizzük és biztosítani tudjuk az értékes zöld környezetünket, amely szintén alkalmas sportolásra és szabadidő eltöltésre.

Az elmúlt időszakból van olyan világeseménye, amely a kedvencek kategóriájába sorolható?

Mindegyik esemény, amely a városunkban került megrendezésre közel áll a szívemhez. Debrecenben lett veretlenül aranyérmes a magyar csapat a 2018-as Junior Női Kézilabda világbajnokságon és szinte mindig teltház volt a meccseken. A magyar fiúk pedig gyorskorcsolyában voltak kiválók, hiszen ki ne emlékezne a csodálatos élményre amikor az idei évben a Rövidpályás Gyorskorcsolya Európa-bajnokságon minden versenyt megnyertek a Főnixben. Remélem, hogy sok ilyen szép magyar siker kötődik még Debrecen nevéhez.

Hogyan hangzik a születésnapi jókívánsága?

Amikor egy 20. születésnapot ünnepelhetünk önkéntelenül is felidézzük a születés körülményeit, a gondolatot, ami életre hívta és azokat a célokat, amelyek mentén elkezdte a működését. Debrecen 20 éve lehetőséget teremtett arra, hogy színvonalas körülményeket biztosítson a sportolásra, megtarthassa a tehetségeit és otthona legyen a magas szintű sportversenyeknek. Az elmúlt 20 évben jól éltünk a lehetőségeinkkel és a Sportcentrum tudatos és professzionális munkájának köszönhetően a világ számos pontján ismerik Debrecen nevét a sportversenyek kapcsán is. A Sportcentrum 20 éve városunk impulzív erejének meghatározó része. Köszönjük a sok közösségi élményt, a büszkeséget, amit érezhettünk amikor városunkba érkezik egy-egy nagy verseny és az elismeréseket, amelyeket minden debreceni polgár magáénak érezhet. Köszönet a Sportcentrum minden dolgozójának, akik a 20 év alatt részt vettek ebben a munkában! Kívánok további sikereket és sok felemelő pillanatot együtt Debrecenben!

 

ÓNFCikk nyomtatása