Múltidéző: 2002

2020. 07. 06. (hétfő) 08.30


Július 1-én ünnepelte 20. születésnapját a Debreceni Sportcentrum, amely többek között a létesítmények üzemeltetése és a versenyeztetés mellett 32 világversenyt, valamint több tucat felnőtt és utánpótlás korosztályos bajnokságot szervezett és bonyolított le a két évtized alatt. Visszatekintő írásaink során felidézzük az aktuális év legfontosabb eseményeit, rendezvényeit, hazai-és nemzetközi szempontból.


A 2001-es, kiválóan sikerült Ifjúsági Atlétikai világbajnokság után újabb nagy feladatra készült Debrecen és a szervezési munkálatokból oroszlánrészt vállaló Sportcentrum. Először is kellett egy olyan csarnok, amelyben egyáltalán meg tudják rendezni a november 20-án kezdődő Szerenkénti Tornász világbajnokságot…A vb eredeti helyszíne egyébként a Budapest Sportcsarnok volt, de miután a létesítmény sajnálatos módon leégett, új opcióként Debrecenre és a Főnix Csarnokra esett a választás. Arra a Főnix Csarnokra, amely finn tervek alapján a tallinni és a turkui létesítmény mintájára, rekordidő alatt, alig több mint kilenc hónap alatt készült el, és hivatalosan 2002. október 4-én adták át. 
Talán sokan emlékeznek rá, hogy másnap már több ezer ember előtt Erdei Zsolt az ötödik menetben kiütéssel győzött a dél-afrikai Jim Murray ellen a WBO félnehézsúlyú interkontinentális címmérkőzésén.

Felfokozott hangulatban vártuk a tornászok az évi legfontosabb világversenyét és bízhattunk abban, hogy eredményesen szerepel majd a magyar válogatott, annál is inkább, hiszen a mieink a vb előtt már két héttel birtokba vehették a Főnix Csarnokot és szokhatták meg az új környezetet.


Akitől leginkább várhattuk az aranyat, Sydney olimpiai bajnoka, az ekkor már Európa-bajnok, ötszörös vb ezüstérmes (!) Csollány Szilveszter volt.
A soproni születésű 32 éves világklasszis nem szeretett volna még egy újabb ezüstöt gyűrűn, Ő a magyar Himnuszt akarta meghallgatni, a dobogó legfelső fokán állva! A Szilas becenévre hallgató tornász egy bicepszsérülés után, jó formában és erőben várta a rajtot. Csollány meggyőző teljesítménnyel jutott el a döntőig, ahol maximális koncentrációval kezdte meg gyakorlatát, és úgy folytatta, ahogy előzetesen edzőjével eltervezték. A végén pedig szinte felrobbant a hangorkántól a Főnix…Csollány Szilveszter 9.725-ös pontszámmal világbajnok! Egy álom teljesült.
A világbajnokságon népes mezőny, 58 ország mintegy 349 sportolója küzdött meg az érmekért. Természetesen itt volt mindenki, aki számított. Ezt mi sem jelzi jobban, minthogy a két évvel ezelőtti olimpián a szerenkénti döntők tíz aranyát kilenc versenyző között osztották szét, s közülük nyolcan felléptek a Főnix Csarnokban is.