Hosszú Katinka hat arannyal zárt a debreceni OB-n

2017. 04. 23. (vasárnap) 09.18

A zárónapon, zsúfolásig telt ház előtt, Kapás Boglárka 800 gyorson elért világranglista 5. ideje mellett ismét egy tizenéves úszó produkciója volt leginkább figyelemre méltó: a junior Európa-bajnok Milák Kristóf Cseh Lászlót lehajrázva világranglista-7. idővel nyerte a 100 pillangót. A Gyurta-testvérek pedig tripláztak, az első és a harmadik nap után a negyediken is egyaránt aranyérmet nyertek.

A Hosszú-maratoni folytatódott, ismét az összes döntőben úszott a háromszoros olimpiai bajnok, és ezúttal 200 gyorson és 50 háton tudott győzni (100 pillangón második, 50 mellen harmadik lett), így összesen hat aranyéremmel zárta az országos bajnokságot, természetesen ez a legjobb egyéni teljesítmény. Katinka tehát mind a 17 számban rajthoz állt, mindösszesen 9400 métert úszott versenyben négy nap alatt (előfutamok és döntők együtt), ami elképesztő terhelés.

Az időeredmény minősége szempontjából Kapás Boglárka 800 gyorson mutatott produkciója vitte a prímet, ideje 5. az idei világranglistán (1500-on pedig vezeti a rangsort) – aztán az eredményhirdetés kapcsán rögtönzött születésnapi ünnepséget is rendeztek a debreceni születésű világklasszisnak. A hölgyeknél az Amerikában készülő Szilágyi Liliána 100 pillangón diadalmaskodott, az ifjú Molnár Flóra pedig egészen egyedi mesterhármast ért el, miután az 50 gyors és az 50 pillangó után a surranópályán megnyerte az 50 méteres mellúszást is.

A férfiaknál a tavaly junior Eb-t nyerő Milák Kristóf ismét kivágta a rezet, minthogy 100 pillangón nem csupán a táv olimpiai ezüstérmesét, Cseh Lászlót előzte meg, de a világranglista 7. idővel berobbant a világbajnoki csapatba is. A Gyurta-testvérek ismét megnyerték a napi rendes aranyérmüket: akárcsak az első napon (200 mell-800 gyors) és a harmadikon (100 mell-400 vegyes), ismét „párban” győztek, Dániel 50 mellen, Gergely pedig 1500 gyorson.

Kétszáz gyorson a világbajnoki váltóhelyekért is folyó csatában Bernek Péter végzett az élen, így ő is a harmadik egyéni aranyérmét nyerte (400 gyors és 200 hát után), míg 50 háton az Eb-ezüstérmes, szintén Amerikában készülő villámember, Bohus Richárd diadalmaskodott.

Az eseményt záró vegyesváltókban a Kőbánya SC fiai szokás szerint bebizonyították, hogy a négy úszásnemben együtt nincs náluk jobb – a hölgyek között pedig a győriek védték meg bajnoki címüket.

 

 

A 4. nap bajnokai

Férfiak

200m gyors: Bernek Péter (BVSC-Zugló) 1.48.54

1500m gyors: Gyurta Gergely (UTE) 15:05.12

50m hát: Bohus Richárd (Békéscsaba) 25.12

50m mell: Gyurta Dániel (UTE) 28.11

100m pillangó: Milák Kristóf (Érd) 51.98

4x100m vegyesváltó: Kőbánya SC 3:40.75

(Telegdy Ádám, Horváth Dávid, Pulai Bence, Pulai Vince)

 

Nők

200m gyors: Hosszú Katinka (Iron Aquatics) 1:57.29

800m gyors: Kapás Boglárka (UTE) 8:24.76

50m hát: Hosszú Katinka (Iron Aquatics) 28.54

50m mell: Molnár Flóra (Miskolc) 32.12

100m pillangó: Szilágyi Liliána (Bp. Honvéd) 59.04

4x100m vegyesváltó: Győr 4:11.98

(Dobos Dorottya, Jakabos Zsuzsanna, Gyertyánffy Sára, Kovács Réka)

 

Nyilatkozatok

Hosszú Katinka:

„Végigúsztam mindent, volt olyan szám, ami már nagyon fájt, ez az utolsó nyolcszáz gyors különösen, de megéri, mert minden egyes ilyen szám a fejlődést szolgálja. Hogy akármennyire fáj, akkor is figyelek a technikámra, és megcsinálom azt, amit elterveztünk. Most le fogunk ülni, néhány dolgot átbeszélünk Shane-nel – a világbajnoki program még abszolúte nem végleges, a száz hát és a kétszáz vegyes például teljesen egybeesik, azaz nagyon észnél kell lenni, hogy végül mire esik a választásunk. A lényeg az, hogy jó úton járunk, rendben van a felkészülés.”

 

Kapás Boglárka:

„Ezerötszázon is hiányzott picit az élesebb verseny, itt is, ettől függetlenül a mai úszással elégedett vagyok, az idő is rendben van, úgy gondolom, elégedett lehetek. Ezek a fantasztikus virágcsokrok, amiket a születésnapomra kaptam a dobogón pedig lenyűgözőek...”

 

Milák Kristóf:

„Jól megleptem magam ezzel az idővel... Most aztán szépen fel van adva a lecke, junior Eb, junior vb, a kettő közé meg bejön a felnőtt világbajnokság... Meglátjuk, érdemes-e egyéniben indulnom, mert váltóban számítanak rám. De nagyon örülök, hogy ez így sikerült.”

 

Molnár Flóra:

„Az, hogy mellen nyertem, ráadásul az egyes pályán, igazi sokk még nekem is! Gyors és pillangó oké, de a mell még nekem is meglepetés. Bár szeretem ezt is, csak a háttól mentsem meg a Jóisten, viszont nem gondoltam volna, hogy ez is megy. Örülök, de nekem ez a maximum, ötvenen vagyok jó, erre alkalmas a szervezetem, százon már kezdek savasodni, úgyhogy ezen igyekszem a lehető legtöbbet kihozni magamból.”

 

Szilágyi Liliána:

„A kitörő öröm a barátnőimnek szólt, meg anyukámnak, akik eljöttek megnézni. Teljesen másfajta felkészülést csinálunk Amerikában, semmihez sem hasonlít, amiben eddig volt a részem, víz, medence – ennyi a hasonlóság, semmi más. Jól érzem magam, és nagyon keményen fogok dolgozni a világbajnokságig hátralévő hónapokban.”

 

Gyurta Gergely:

„Teljesen rendben volt ez az úszás, könnyűnek is éreztem, bár azt hittem, 15:15 környéke lesz, ehhez képest a 15:05 kifejezetten jó, önbizalmat is ad a folytatásra, hogy a betegség után így ment ez is, és a négyszáz vegyes. Viszont egyértelmű, hogy a világbajnokságon nem tudom a kettőt megcsinálni az utolsó napon, rövidpályán még elment, de nagypályán biztos nem fér bele, azaz marad a négyvegyes, az ezerötöt el kell engednem.”

 

Bernek Péter:

„Ez már fájt. Tizenöt nap alatt a nyolcadik versenynap, ráadásul a fiatalok sem hagyták, hogy ne fájjon – de egyre jobbak, és ez igen örömteli. Szerintem ha ma összeállnánk, jobb eredményt értünk volna el, mint a tavalyi Európa-bajnokságon vagy az olimpián, szerintem a világbajnokságon kijöhet valami jobb eredmény.”

 

Bohus Richárd:

„Két nagyobb amerikai bajnokságra készültem fel, aztán erre is, ráadásul a kezdés előtt kevéssel értem haza, azaz sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy csúcsformában lennék. Az ötven hát rendben volt, ott ugye bármi lehet, szépen be lehet csusszanni akár a dobogóra is, mint azt öt éve is megmutattam itt, meg tavaly Londonban, de igazán a százat szeretném megcélozni, mégiscsak olimpiai táv. Most már le tudom úszni, a törött vállam négy év után rendbejött, azaz visszamegyek, edzek egy kicsit, aztán Rómában célbaveszem az A-szintet.”

 

Az országos bajnokság befejeztével Sós Csaba szövetségi kapitány – az edzőbizottság, majd a MÚSZ elnökségének jóváhagyásával – kihirdette a válogatott csapatot a júliusi, budapesti FINA-világbajnokságra. Az esemény történetében először minden számban lesz magyar induló.

A korábban kihirdetett válogatási elveknek megfelelően az ob végéig kvalifikációt szerzett versenyzők mostantól kezdve védettséget élveznek, azaz akinek megvan az A-szintje, és a legjobb két idő egyike az övé a hazai rangsorban, az nyugodtan készülhet a vébére. Bár a kvalifikációs időszak július 5-éig tart, a most kihirdetett csapat tagjai már nem szoríthatók ki.

Azokban a számokban, amelyekben csak egy A-szintes versenyző van, még van lehetőség kvalifikációra. A férfiaknál még hét ilyen táv van, míg a hölgyeknél elvben három, ugyanakkor a 10 számban is kvótát szerzett Hosszú Katinka bizonyos távokon nyilván nem indul, így ott a rangsorban harmadik úszó (ha van) csapattaggá válhat. Sós Csaba jelezte, Katinkáék a júliusi nevezési határidő előtt nem sokkal kívánják véglegesíteni a vb-programjukat.

A kapitány az ob-n látottak kapcsán bejelentette, a pénteken 100 gyorson országos csúcsot úszó 17 éves Németh Nándor inkább az augusztus végi junior világbajnokságra időzíti a csúcsformáját, ahol akár a végső győzelemre is esélye lehet, a budapesti vb-n ezért csak váltóban indul, a felnőttek között ugyanis most még nincs reális esélye a fináléba jutásra.

A szabad helyekre a július 5-éig tartó kvalifikációs időszakban van még lehetőség kvalifikálni.

A magyar válogatott kerete a 2017. évi budapesti FINA-világbajnokságra

Férfiak

50m gyors: Takács Krisztián, Lobanovszkij Maxim

100m gyors: Bohus Richárd, Kozma Dominik

200m gyors: Kozma Dominik, Bernek Péter

400m gyors: Bernek Péter – 1 fő még kvalifikálhat

800m gyors: Gyurta Gergely – 1 fő még kvalifikálhat

1500m gyors: Rasovszky Kristóf – 1 fő még kvalifikálhat

50m hát: Bohus Richárd – 1 fő még kvalifikálhat

100m hát: Balog Gábor – 1 fő még kvalifikálhat

200m hát: Telegdy Ádám, Bernek Péter

50m mell: Gyurta Dániel (Financsek Gábor)

100m mell: Gyurta Dániel – 1 fő még kvalifikálhat

200m mell: Gyurta Dániel – 1 fő még kvalifikálhat

50m pillangó: Cseh László – 1 fő még kvalifikálhat

100m pillangó: Cseh László, Milák Kristóf

200m pillangó: Cseh László, Kenderesi Tamás

200m vegyes: Cseh László, Verrasztó Dávid (visszalépésük esetén még lehet kvalifikálni)

400m vegyes: Verrasztó Dávid, Gyurta Gergely

 

Váltók

4x100m gyors: Németh Nándor, Kozma Dominik, Bohus Richárd, Holoda Péter

4x200m gyors: Kozma Dominik, Bernek Péter, Milák Kristóf, Grátz Benjámin

4x100m vegyes: Balog Gábor, Gyurta Dániel, Cseh László, Németh Nándor

 

Nők

50m gyors: Molnár Flóra – 1 fő még kvalifikálhat

100m gyors: Jakabos Zsuzsanna, Hosszú Katinka (Verrasztó Evelyn)

200m gyors: Hosszú Katinka, Kapás Boglárka (Késely Ajna, Verrasztó Evelyn)

400m gyors: Kapás Boglárka, Hosszú Katinka (Késely Ajna)

800m gyors: Kapás Boglárka, Hosszú Katinka (Juhász Adél)

1500m gyors: Kapás Boglárka, Késely Ajna

50m hát: Hosszú Katinka (Joó Sára)

100m hát: Hosszú Katinka – 1 fő még kvalifikálhat

200m hát: Hosszú Katinka, Burián Kata

50m mell: Hosszú Katinka (Sztankovics Anna)

100m mell: Sztankovics Anna

200m mell: Sebestyén Dalma

50m pillangó: Molnár Flóra

100m pillangó: Szilágyi Liliána – 1 fő még kvalifikálhat

200m pillangó: Szilágyi Liliána, Hosszú Katinka (Jakabos Zsuzsanna)

200m vegyes: Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna

400m vegyes: Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna

Váltók

4x100m gyors: Jakabos Zsuzsanna, Hosszú Katinka, Verrasztó Evelyn, Molnár Flóra

4x200m gyors: Hosszú Katinka, Kapás Boglárka, Késely Ajna, Verrasztó Evelyn

4x100m vegyes: Hosszú Katinka, Sztankovics Anna, Szilágyi Liliána, Jakabos Zsuzsanna

Mixed váltók

4x100m gyors: Németh Nándor, Kozma Dominik, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn

4x100m vegyes:

1. Balog Gábor, Gyurta Dániel, Szilágyi Liliána, Jakabos Zsuzsanna

2. Hosszú Katinka, Sztankovics Anna, Cseh László, Németh Nándor

A váltók végleges összeállításáról az aktuális forma és az egyéni versenyprogramok figyelembevételével a világbajnokság idején dönt a szövetségi kapitány. További tartalékok benevezése az adott távon legalább B-szintet elérő úszók közül még lehetséges.

 Cikk nyomtatása