Hosszú négy számban indul, Milák és Kenderesi egymás ellen – az úszó ob-n a budapesti vb-szereplés is a tét

2022. 04. 19. (kedd) 15.31

Szerdától szombatig Debrecen ad otthont a nagymedencés úszó országos bajnokságnak, amelyet az M4 Sport közvetít élőben és már az 59 nap múlva kezdődő budapesti világbajnokságon való szereplés is a tét.


Az ob három év után tér vissza Debrecenbe, s 2019 óta ez lesz az első “hagyományos” viadal, mivel a koronavírus-járvány miatt 2020-ban Kaposváron, tavaly pedig a Duna Arénában szigorú protokoll mellett, zárt kapuk mögött zajlott az esemény.

A versenyen a sportág legjobbjai is vízbe ugranak: a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka az előzetes rajtlista alapján négy egyéni számot vállal, a 400 és 200 méter vegyes mellett a 100 és a 200 méter pillangó kapott helyet a programjában.

A tokiói olimpián 200 méter pillangón arany-, 100 méteren pedig ezüstérmes Milák Kristóf két favorit száma mellett 50 méteren, illetve gyorson ugyanezen a három távon lesz érdekelt. A Honvéd világcsúcstartó klasszisa – aki nemrég, a tenerifei edzőtáborban betegsége miatt egy hétre kidőlt a sorból – újra megküzdhet majd a 200 méter pillangón Tokióban negyedik, Rióban bronzérmes Kenderesi Tamással.


A 2019-es kvangdzsui világbajnokságon 200 méter pillangón győztes, Tokióban negyedik Kapás Boglárka derékbántalmai miatt hat hétig nem tudott teljes értékű edzésmunkát végezni, csak a közelmúltban kezdett komolyabban tréningezni.

Izgalmasnak ígérkezik a tokiói olimpián 100 méter gyorson döntős Németh Nándor – 57 év után volt erre képes magyar úszó -, illetve a rövidpályán a kazanyi Európa-bajnokságon három aranyat nyert Szabó Szebasztián gyorsúszó párbaja is.

Sós Csaba szövetségi kapitány korábban megerősítette, hogy az ob-n mutatott teljesítmények alapján jelöli majd ki a Budapesten sorra kerülő világbajnokságon résztvevő csapatot, ugyanakkor azt mondta: nem fog csak a hazai rendezés miatt bárki bekerülni. A 17.30 órakor kezdődő délutáni döntőket az M4 Sport élőben közvetíti, a 9 órakor rajtoló délelőtti előfutamokat pedig a MÚSZ YouTube-csatornáján lehet követni.

A Debreceni Sportcentrum-Sportiskola úszószakosztályát huszonnyolc versenyző képviseli az OB-n, az ünnepélyes megnyitó szerdán 17.15-kor kezdődik.


Az előzetes rajtlista ide kattintva érhető el: bit.ly/3jRt6Rz

Program előfutamok: bit.ly/3xzKSko

Percprogram, döntők: bit.ly/3EqlOxD

Jegyek: bit.ly/3Og6UyB

 

Forrás: MTICikk nyomtatása