Koroknai Máté: Szeretném az adott pillanatban lehetséges legjobbat nyújtani

2021. 07. 16. (péntek) 10.14

A Debreceni Sportcentrum-Sportiskola öt versenyzője is ott lesz az olimpián. A 400 gátas Koroknai Máté július 30-án mutatkozik be Tokióban, vele beszélgettünk.


Mennyire volt stresszes a kvalifikációs időszak vége, amikor még ,,csak" benne volt a levegőben, hogy meglehet a kvóta?

Az utolsó verseny (debreceni OB) előtt próbáltam minél kevesebbet gondolni rá, mert úgyis az volt a lényeg, hogy a lehető legjobbat fussam. Az idővel elégedett voltam, viszont tudtuk, hogy kb. a 40. helyen leszek vele. Volt még egy utolsó verseny Svájcban, ahol a többi 400 gátasnak volt lehetősége javítani. Ez volt a legizgalmasabb. Szerencsére, akik veszélyesek voltak rám, nem futottak már jobbat. Ezután már csak ki kellett várni, hogy végleges legyen a kvalifikációs lista.

Miután végleg eldőlt, hogy ott lehetsz Tokióban, hány kilométeres körzetben hallották az örömujjongásod?

Budapesttől Debrecenig is eljutott.

Májusban Ostravában egyéni csúcsot futottál, életed formájában vagy?

Igen, azt számoltam, hogy életem tíz legjobb eredményéből hetet idén futottam. Időben jobbra számítottunk még május elején, de a sok versenyzés miatt keveset tudtam edzeni, és ez egyelőre nem jött ki. Amennyiben a körülmények engedik, remélem Tokióban meg tudom még javítani.

A Gyulai Memorialon – július 6-án - áltál rajthoz utoljára, ki vagy már éhezve a versenyre?

Egyelőre az edzésekre koncentrálok. Az éhséggel nem lesz baj, mikor arra kerül a sor.Apropó edzések, ilyenkor már az utolsó simításokon, a finomhangoláson van a hangsúly?

Amennyire lehet, most bepótoljuk az állóképességi munkát is, ami a versenyek miatt háttérbe szorult. A gáttechnikámmal szerencsére nincs baj, ezért tudunk a többi fontos összetevővel foglalkozni.

Avass be a részletekbe.

A héten viszonylag sok sprintet futottam, kevés pihenővel. Ezzel a savasodást próbáljuk eltolni. Ahhoz pedig, hogy a célegyenest is bírjam, fogunk még 400-nál hosszabb távokat is futni. Közben nem hanyagoljuk el a konditermi edzéseket, és a gyógytornát sem. Aztán a futás előtti utolsó héten kicsit lazítunk a terhelésen, hogy kipihenjem a munkát.

Megkerülhetetlen a kérdés. Testvéred, a sokszoros magyar bajnok 400 gátas Tibor is részese a még hátralévő felkészülésnek?

Neki sajnos nem úgy alakult a szezon, ahogy tervezte, ezért most azon dolgozik, hogy az augusztusi versenyekre formába kerüljön. Így másfajta edzéseink vannak, de amit tudunk, azt együtt csináljuk, hogy segítsünk egymásnak.

A megunhatatlan: Mit vársz magadtól, mivel lennél elégedett?

Szeretném az adott pillanatban lehetséges legjobbat nyújtani. Attól függetlenül, hogy mire elég, ha úgy jövök le a pályáról, hogy kifutottam magam, elégedett leszek.