Hajrá lányok, hajrá magyarok!

2019. 09. 27. (péntek) 09.46

Szeptember 27. és október 6. között Katar fővárosában, Dohában rendezik meg a szabadtéri atlétikai világbajnokságot.

A Kalifa stadionban 209 ország atlétái küzdenek meg az érmekért, hazánkat 17 versenyző képviseli a sportág idei legfontosabb eseményén. Az már július elején eldőlt, hogy a Debreceni Sportcentrum -Sportiskola két kiváló gátasát, Kozák Lucát és Kerekes Grétát láthatjuk majd a vb-n, a gerelyhajító Szilágyi Réka viszont csak egy héttel ezelőtt értesült arról, hogy Ő is részt vehet a világeseményen, mivel a nemzetközi szövetség (IAAF) feltöltötte több szám mezőnyét is. A cívisvárosi atléták közül először Réka mutatkozik be a hétfői selejtezőkben, míg Gréta és Luca 100 gátas selejtezőire egészen jövő szombatig várnunk kell.

Az első világbajnokságán induló, háromszoros magyar bajnok, a nyáron új egyéni csúcsot elérő Szilágyi Réka elmondta: ,, Nemrég tudtam meg, hogy indulhatok a világbajnokságon, elég labilis volt az utóbbi időben a helyzetem a részvételem miatt, de folyamatosan készültem, de amikor megkaptam a jó hírt, nagyon boldog voltam. Szeretnék minél jobban versenyezni, a lehető legtöbbet kihozni magamból. Pénteken indulok Dohába, a hétfői selejtezőn sok miden kiderül.”

Az U23-as Európa-bajnoki bronzérmes, fedettpályás országos csúcstartó, kétszeres magyar bajnok Kozák Luca úgy fogalmazott: ,,A márciusi sérülésem utáni hónapok nem mentek zökkentőmentesen, kicsit több ideig tartott, hogy rendbe jöjjön a bokám, mint azt elsőre gondoltuk. Emiatt kicsit később is kezdtem a szezont a megszokottnál, de mivel később rendezik meg idén a vb-t, szerencsére nem voltam elkésve semmivel. Nagyon boldog voltam, hogy már a második versenyemen sikerült megfutnom a szintet és utána nyugodtabban a világbajnokságot a középpontba téve tudtam edzeni, versenyezni. Idén ugyan még egyéni csúcsot nem döntöttem, de stabilan futottam 12.9 körül. A vb-n nagyon nem lehet majd taktikázni, nagyon sűrű és erős mezőny lesz. Magam felé elvárás az, hogy a középdöntőbe bekerüljek és ott egy nagyon jót szeretnék futni, mivel stabil a formám, szerintem kijöhet egy egyéni csúcs bármikor, és meglátjuk az mire lesz elég az adott napon.

A júniusban Minszkben a magyar atlétika első Európa Játékok-érmét nyerő, Fedettpályás Eb 5., hétszeres magyar bajnok Kerekes Gréta szerint:  

,,Nagyon hosszú szezon van mögöttem, és el se hiszem, hogy már csak egy hét van a vb-ig. Eddig mindig azt mondogattuk, hogy még nagyon sok idő van, de most már végre a cél egyenesben vagyunk. Én nem teszek terhet magamra a vb miatt és úgy érzem, hogy senki más se. A fő célom az, hogy minél előrébb végezzek a futamomban. Úgy gondolom a középdöntő reális, de én most a döntőn nem gondolkodok. Mindig csak az adott feladat van előttem, mindig csak a következő futás. Úgy gondolom, hogy ha az ember a versenyzésre koncentrál és nem az időeredményre akkor sokkal nagyobb teljesítményt tud kihozni magából. Én ezt bebizonyítottam a glasgowi fedett Eb-n és ugyanazzal a mentalitással fogok rajthoz állni Dohában is. Tehát a fő célom, hogy olyan ellenfeleket hagyják magam mögött, akiket eddig nem sikerült és ha ez összejön, akkor biztos vagyok benne, hogy a kijelző tábla is jó eredményt fog mutatni.”

 

A magyar vb-csapat:

Férfiak:

Szűcs Valdó (110 m gátfutás)

Halász Bence (kalapácsvetés)

Pars Krisztián (kalapácsvetés)

Helebrandt Máté (50 km gyaloglás)

Venyercsán Bence (50 km gyaloglás)

Rivasz-Tóth Norbert (gerelyhajítás)

Huszák János (diszkoszvetés)

Nők:

Kerekes Gréta (100 m gátfutás)

Kozák Luca (100 m gátfutás)

Farkas Petra (távolugrás)

Nguyen Anasztázia (távolugrás)

Márton Anita (súlylökés)

Gyurátz Réka (kalapácsvetés)

Krizsán Xénia (hétpróbázás)

Wagner-Gyürkés Viktória (3000 m akadályfutás)

Madarász Viktória (20 km gyaloglás)

Szilágyi Réka (gerelyhajítás)


Fotó: atletika.huCikk nyomtatása