Kerekes Gréta bronzérmes az Európa Játékokon

2019. 06. 24. (hétfő) 09.25

A Debreceni Sportcentrum-Sportiskola fedettpályás Európa-bajnoki ötödik helyezettje 13.16-os idővel állhatott fel a dobogó harmadik fokára a 100 méteres gátfutásban.

A sportok királynője a fehérorosz fővárosban nem a klasszikus formájában mutatja meg magát, hanem egy új és rendhagyó csapatverseny keretei között. A kiírás szerint a Dinamikus Új Atlétika (DNA) elnevezésű rendszer szerint zajlik a viadal, melyben csapatok versenyeznek, négy női (100 m, 100 m gát, távolugrás, gerelyhajítás) és három férfi egyéni számban (100 m, 110 m gát, magasugrás), illetve két vegyes váltóban (4x400 m, üldözéses mix vegyes váltó).

Az EJ kiírása szerint azonban nem csupán a csapatverseny végén osztanak érmeket, hanem minden számban, méghozzá az első napon elért eredmények alapján. Akkor viszont minden csapat csak egyszer, a saját csoportjában szerepel, így az adott számban elért eredmények más időpontban, más körülmények között születnek.

Kerekes Gréta 13.30-kor futotta a maga 100 gátját, amit 13.16 másodperces idővel meg is nyert német, görög, szlovák, ciprusi és svájci riválisa előtt. Aztán egészen este 22 óráig kellett várnia, hogy a negyedik csoport is befejezze versenyét, s kiderüljön, hányadik helyen zár. Végül a harmadik csoportban, 19 órakor rajtolt fehérorosz Elvira Herman lett az EJ-aranyérmes 12.89 másodperccel, az ukrán Hanna Ploticina az ezüstérmes, miután 21.30-kor – a negyedik csoportban – lehajrázta a végül bronzérmes Kerekest.

A magyar válogatottban a gerelyhajító Bogdán Annabella is jól szerepelt, 54.70 méteres idei legjobbjával a második legjobb volt, ahogy az üldözéses váltó is. Nguyen Anasztázia 617 centiméterrel a harmadik helyen zárt a csoport hat távolugrója között.

A magyar válogatott csoportjában a második helyen zárt vasárnap a minszki Európai Játékok rendhagyó csapatversenyének első napján.

 

Forrás és fotó: MTICikk nyomtatása